Žestoka pobuna u Sloveniji, besni su i građani i vlast: „Stavite vojsku na granicu s Hrvatskom!“

U Brežicama i Središču ob Dravi u Sloveniji već mesecima traje žestoka pobuna tamošnjeg stanovništva i lokalnih vlasti protiv slovenačke vlade koja u tim mestima uz samu granicu s Hrvatskom želi sagraditi dva kampa za ilegalne migrante te traže da vojska izađe na granicu prema Hrvatskoj.

Slovenačka je vlada još u februaru objavila kako na prostoru nekadašnjih graničnih prelaza Obrežje i Središče ob Dravi namerava sagraditi privremene kampove za migrante koji bi se koristili u slučaju kada su postojeća tri kampa u Ljubljani i njenoj okolini prebukirana. Ti migrantski kampovi nalazili bi se nedaleko od Bregane te nekoliko sela s hrvatske strane u Međimurju, piše Jutarnji.hr.

Vlasti navedenih slovenačkih opština podnele su i tužbu protiv te vladine odluke Upravnom sudu, ali ih je on u četvrtak odbio, uz pojašnjenje da je samo reč o vladinoj nameri u slučaju više sile, odnosno značajnog povećanja broja migranata u Sloveniji.

Potpredsednik slovenačke Vlade Matej Arčon rekao je da je takva sudska odluka očekivana i da će vlada nastaviti s pripremama za osnivanje kampova. S druge strane, predstavnici opština tvrde kako je odluka suda jasan signal vladi da u ovom trenutku ne može i nema potrebe sprovoditi bilo kakve aktivnosti vezane uz te centre.

Prema planu slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, kamp u Obrežju bio bi kapaciteta do 25 stambenih kontejnera za maksimalno 120 do 150 ljudi, a onaj u Središču ob Dravi bio bi manjeg kapaciteta. Ti planovi  vlasti izazvali su žestoke proteste lokalnog stanovništva, posebno u Brežicama, i to pogotovo zbog činjenice da vlada prethodno nije obavila nikakve konsultacije s lokalnim vlastima.

U nekoliko su navrata u Brežicama održani protesti, a sada prete blokadom saobraćajnica i graničnog prelaza prema Hrvatskoj ako vlada nastavi sa svojom politikom. Posebno su ljuti stanovnici opštine Brežice čijim područjem već više od godinu dana prolazi glavni migrantski put iz Hrvatske u Sloveniju. Tako je od 60.000 migranata koje je slovenačka policija privela prošle godine, njih čak 80 posto uhapšeno na području Brežica.

U prva četiri meseca ove godine broj ilegalnih migranata se povećao te je do kraja aprila slovenačka policija registrovala 13.570 ilegalnih prelazaka državne granice, što je gotovo 15 posto više nego u istom razdoblju lani.

Na području Brežica već postoji registracijski kamp za tražitelje azila, a stanovnici Brežica strahuju da bi gradnjom kampa njihova sigurnost bila ugrožena. Takođe smatraju da je prostor nekadašnjeg graničnog prelaza neadekvatan za migrantski kamp. Sličnog su mišljenja i stanovnici i vlasti Središča ob Dravi. Tu je lokaciju za migrantski kamp slovenačka vlada odabrala zbog nove severoistočne balkanske migracijske rute kojom uglavnom stižu državljani Sirije i Turske.

Moguća uspostava kampova za migrante u pograničnom prostoru mogla bi biti sigurnosni problem i za Hrvatsku. Naime, reč je o kampovima za azilante koji nemaju zabranu kretanja. Stoga su vlasti u Međimurju već izrazile zabrinutost zbog planova slovenačkih vlasti.

„Ako to doista bude tik do nas, sad kad nema kontrola, i naši će se ljudi osećati nesigurno. Ne moraju azilanti a priori biti loši ljudi, ali ne znamo ništa o njima i njihovim namerama te je ovo sigurnosni problem. Trebalo bi ga urediti negde dalje od naselja i bolje osigurati. Opština Nedelišće stoga izražava negodovanje i protivi se najavljenom domu za azilante kod graničnog prelaza“, izjavio je nedavno Nikola Novak, načelnik opštne Nedelišće, za portal eMedjimurje.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs / Slobodna Dalmacija)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare