POČELO JE! U TURSKOJ NA POMOLU POBUNA VELIKIH RAZMERA! Ratnički narod izašao na ulice, ustao protiv Erdogana! 

Odlukom Ankare stvoreno je plodno tle za rast i širenje novih političkih tenzija

Turski sud je danas doneo presudu koja je izazvala velike kontroverze, osudivši kurdskog lidera Selahatina Demirtaša na više od 20 godina zatvora, zajedno sa drugim zvaničnicima stranke, zbog podsticanja protesta 2014. godine izazvanih napadom Islamske države na kurdski grad Kobani Siriji.

Ova presuda dolazi dok se Demirtaš već nalazi u zatvoru, a strani mediji prenose da će ova odluka verovatno dodatno podstaći političke tenzije u Turskoj.

Protesti iz 2014. godine kao povod za osudu

Presuda kojom je Demirtaš osuđen na više od dve decenije zatvora direktno je povezana sa događajima iz 2014. godine, kada su napadi Islamske države na kurdski grad Kobani izazvalitalas protesta širom Turske.

Ovaj slučaj je izazvao pažnju javnosti kako u Turskoj, tako i širom sveta, zbog političkih implikacija i odnosa između turske vlade i kurdskih pokreta, preneo je Tanjug.

Reakcije javnosti na presudu

Ova presuda je naišla na oštre osude međunarodne zajednice i aktivista za ljudska prava, koji su istakli da je suđenje Demirtašu bilo politički motivisano.

Takođe, očekuje se da će ova presuda dodatno polarizovati političku scenu u Turskoj, posebno u kontekstu već napetih odnosa između turske većine i kurdskih manjina.

Budućnost Demirtašove prokurdske Narodne demokratske partije (HDP)

Osim presude Demirtašu, njegova prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) suočava se sa potencijalnom zabranom u odvojenom sudskom postupku.

Ova situacija dodatno komplikuje politički pejzaž u Turskoj, a reakcije na moguću zabranu HDP-a već su izazvale zabrinutost među aktivistima za ljudska prava i pristalicama kurdskih političkih struja.

Presuda Selahatinu Demirtašu i njegovim saradnicima predstavlja značajan događaj u političkom i pravosudnom kontekstu Turske.

Njeni efekti će se sigurno odraziti na političku scenu zemlje i odnose između različitih etničkih i političkih grupa.

Očekuje se da će međunarodna zajednica pažljivo pratiti dalji razvoj događaja u vezi sa ovom presudom i njenim implikacijama na demokratiju i ljudska prava u Turskoj.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare