PREMIJERKA U DUBAIJU SA MINISTROM ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU UAE! Niz sastanaka danas u Dubaiju!

Premijerka će danas imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom „Future of Mobility“.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, povodom učešća na Svetskom samitu vlada 2024.

Premijerka će danas imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom „Future of Mobility“.

Prvi sastanak odrzala je sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE

– Drago mi je što posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima započinjem ponovnim sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE Omarom Sultanom el Olamom i razgovorom o važnoj temi u kojoj vidimo budući uspeh Srbije – veštačkoj inteligenciji.

Saradnja 🇷🇸 i 🇦🇪 je već uspostavljena kada smo u maju 2022. godine potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti digitalizacije koji sadrži i oblast veštačke inteligencije.

Sutra potpisujemo Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije sa “Large Languange Model (LLM) Falcon”. LLM omogućava treniranje velikih skupova podataka i razvoj alata kao što je ChatGPT. Ova saradnja će omogućiti da naš Institut za veštačku inteligenciju, kao i ostali istraživači kod nas koriste Falcon rešenja, ali i da mi dodamo korpuse podataka za srpski jezik.

Sve ovo doprineće razmeni iskustva, koja će nam pomoći da razvijemo i upotrebimo veštačku inteligenciju u Srbiji na pravi i uspešan način – napisala je Brnabić na Instagramu.

Tema samita je „Oblikovanje budućih vlada“ i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta i uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Drugog dana Samita predsednica Vlade Srbije imaće uvodno obraćanje na otvaranju Foruma „Government Services“.

Pored premijerke Brnabić, na Samitu vlada učestvovaće i ministarka pravde Maja Popović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Brnabić je učestvovala i na prošlogodišnjem Samitu i tada je izjavila da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, te da je srpska vlada jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije.

Ovogodišnji Samit će okupiti više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija i na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Samit će imati šest glavnih tema: Ubrzanje i transformacija vlada, Veštačka inteligencija i sledeće granice, Ponovno zamišljanje razvoja i buduće ekonomije, Buduća društva i obrazovanje, Održivost i nove globalne promene i Urbanizacija i globalni zdravstveni problemi.

Među govornicima će biti i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus i osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab.  

UDARNA VEST.rs(republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare