BEOGRAD NAJBEZBEDNIJI GLAVNI GRAD Načelnik Veselin Milić analizirao BEZBEDNOSNU SITUACIJU: Efikasno odgovaramo svim izazovima 

Povodom zapaženih rezultata policije u borbi protiv kriminala na teritoriji grada Beograda i poboljšane bezbednosne situacije u glavnom gradu, u ekskluzivnom intervju, Veselin Milić, pomoćnikom direktora policije i načelnikom Policijske uprave za grad Beograd otkrio je kakva je trenutno bezbednosna situacija u Beogradu, kao i šta je sve urađeno u prethodnom periodu?

Zadovoljstvo mi je da Vašim čitaocima predstavim rezultate rada Policijske uprave za grad Beograd ostvarene u 2023. godini i da, kroz analizu stanja bezbednosti na teritoriji Beograda, pokažem čvrstu opredeljenost i odlučnost Policijske uprave za grad Beograd da se sa svim svojim raspoloživim kapacitetima i sredstvima, kao i zajedničkim snagama i unapređenom saradnjom između policijskih uprava i drugih organizacionih jedinica MUP-a RS, suprotstavimo bezbednosnim izazovima današnjice sa ciljem postizanja što boljeg i bezbednijeg okruženja za sve naše građane.

Beograd, kao grad sa milionskim brojem stanovnika, u kome prijavljeno prebivalište ili boravište ima 2.323.955 stanovnika, što je skoro trećina stanovnika u Srbiji, najveći je grad na teritoriji bivše Jugoslavije i po broju stanovnika četvrti u jugoistočnoj Evropi.

Beograd je i prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke, u kome su skoncentrisane najznačajnije i najistaknutije institucije iz različitih oblasti života, važne državne institucije, diplomatsko-konzularna predstavništva, zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Vlade Republike Srbije i zgrade svih ministarstava. U njemu se nalaze stadioni velikih sportskih klubova gde se svakodnevno održavaju sportske manifestacije koje imaju karakter „sportskih priredbi povećanog rizika“.

Kao jedna od najlepših i najprivlačnijih metropola u ovom delu sveta po svojim različitim sadržajima koje nudi, Beograd svakodnevno posećuje veliki broj stranih državljana, a posebno za vreme održavanja sportskih i kulturnih manifestacija, novogodišnjih praznika itd. Tokom 2023. godine boravak duži od 24 sata u glavnom gradu je prijavilo ukupno 1.462.350 stranih državljana, što je za 300.238 više u odnosu na 2022. godinu.

Kada se uzme u obzir sve navedeno, jasno je da Beograd karakteriše složena i vrlo specifična bezbednosna problematika i da u odnosu na ostale gradove u Republici Srbiji, ima najkompleksnije stanje javne bezbednosti.

Zahvaljujući zajedničkim naporima i aktivnostima policijskih službenika PU za grad Beograd koje su preduzimane u prethodnom periodu, a bile usmerene na preventivni rad u svim oblastima, zatim na smanjenje ukupnog kriminaliteta, na suzbijanje i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela, uličnog kriminala, prekršaja, održavanje javnog reda i mira i realizaciju svih drugih težišnih zadataka MUP-a Republike Srbije, postignuto je stabilno stanje bezbednosti i podignuto na vrlo visok nivo, tako da je Beograd postao jedan od najbezbednijih glavnih gradova u Evropi. Svi policijski službenici u Policijskoj upravi za grad Beograd, kao važan segment institucija bezbednosti, zakonito, stručno, blagovremeno, požrtvovano i ozbiljno, uz poštovanje svih načela obavljanja policijskih poslova i profesionalnim postupanjem, efikasno se suprotstavljaju i rešavaju ključne bezbednosne probleme u Beogradu, čime su u posmatranom periodu ostvarili pozitivne i respektabilne rezultate na očuvanju stabilnog stanja javnog reda i mira i obezbeđenju lične i imovinske sigurnosti građana.

U prilog navedenom, govore sledeći rezultati rada policijskih službenika PU za grad Beograd:

Na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd, u 2023. godini, ukupan broj izvršenih krivičnih dela beleži smanjenje za 17,4%, u odnosu na isti period 2022. godine. Prošle godine, zabeleženo je najmanje krivičnih dela, što je najbolji rezultat od 1978. godine, ti rezultati su još i značajniji ako se ima u vidu da je pre 46 godina u prestonici Republike Srbije živelo oko 900 000 stanovnika. Evidentirano je ukupno 17.602 krivična dela, što je za 3.718 krivičnih dela manje u odnosu na isti period 2022. godine. Od ukupnog broja izvršenih krivičnih dela rešeno je 12.752 krivična dela.

Šta biste istakli kao najveći uspeh u 2023. godini?

Beogradska policija je postigla odlične rezultate kako u oblasti preventivnog rada na suzbijanju krivičnih dela, tako i na njihovom rešavanju. Ono što bih ja istakao i što je jedan od najvećih uspeha beogradske policije, jeste to što su efikasnim radom u 2023. godini rešena sva najteža krivična dela protiv života i tela i to:

– ukupno 75 dela, od toga 14 teških ubistava, 6 ubistava, 15 teških ubistava u pokušaju i 40 ubistava u pokušaju

– u 2022. godini – ukupno 70 dela, 16 teških ubistava, 7 ubistava, 17 teških ubistava u pokušaju i 30 ubistava u pokušaju

– broj krivičnih dela protiv polne slobode je 120, što je manje za 13 dela u odnosu na 2022. godinu (133) i je rešeno 98% ovih krivičnih dela. Izvršena su 3 silovanja, što je manje za 11 dela u odnosu na 2022. godinu (14)

Takođe značajni su i rezulati u oblasti rešavanja i drugih krivičnih dela:

* Broj ukupno izvršenih krivičnih dela protiv imovine je 8.591, što je manje za 2.940 dela (25,5%) u odnosu na 2022. godinu (11.531). Posmatrano sa aspekta izvršenja pojedinih krivičnih dela protiv imovine, u 2023. godini je izvršeno:

* Krivičnih dela Krađa – 4.637, što je manje za 2.288 dela, u odnosu na 2022. godinu, kada je izvršeno 6.925 dela

Krivičnih dela Razbojnička krađa – 25, što je manje za 8 dela u odnosu na 2022. godinu kada je izvršeno 33 dela

* Krivičnih dela Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila – 173, što je manje za 31 delo. u odnosu na 2022. godinu kada je izvršeno 204 dela

* Krivičnih dela Iznuda – 23, što je manje za 4 dela u odnosu na 2022. godinu kada je izvršeno 27 dela

* Krivičnih dela Razbojništvo – 235, što je manje za 20 dela u odnosu na 2022. godinu kada je izvršeno 255 dela

* Krivičnih dela Teška krađa – 2.938, što je manje za 305 dela u odnosu na 2022. godinu kada je izvršeno 3.243 dela

* Tokom godine, sprovedene su aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju svih oblika remećenja javnog reda i mira, izvršeno je 6.977 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, dok je u 2022. godini izvršeno 7.064 prekršaja

* U 2023. godini je održano 10.148 javnih okupljanja /sa oko 3,6 miliona učesnika/, a u 2022. godini 10.287 javnih okupljanja

* Održano je 8.386 sportskih manifestacija, sa oko 1,9 miliona posetilaca, a u 2022. godini – 8.571 sportskih manifestacija, koje su protekle bez težih incidenata (izuzimajući upotrebu pirotehnike). Na ovo ukazuje i činjenica da je tokom obezbeđenja utakmica, u službene prostorije PU za grad Beograd dovedeno 268 lica, što je za 177 manje nego u istom periodu 2022. godine (445)

Policija ujedno može da se pohvali sa sve većom zaplenom narkotika, koju biste izdvojili kao najveći uspeh?

Posebno sam ponosan na rad policijskih službenika na suzbijanju najtežih krivičnih dela i dela u vezi droge kada su u pitanju velike međunarodne akcije. Istakao bih međunarodnu policijsku akciju koju su predvodili policijski službenici PU za grad Beograd, u koordinaciji sa Evropolom i policijskim organima više država, u avgustu mesecu 2023. godine, u internacionalnim vodama Atlantskog okeana, gde je zaplenjeno oko 2,7 tona kokaina. U ovoj akciji, uhapšeni su organizator organizovane kriminalne grupe i 3 pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji su u međunarodnoj mreži, transportovali kokain iz Južne Amerike do Evrope.

Takođe, pripadnici beogradske policije su u saradnji sa Evropolom i BIA, u septembru 2023. godine, uhapsili 6 pripadnika organizovane krivične grupe, osumnjičene za krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela i krivično delo Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Za osumnjičene je utvrđeno da su tokom 2020. i 2021. godine, kupili, preneli i držali radi prodaje 324 kg kokaina, iz Ekvadora do Soluna, gde je navedena opojna droga oduzeta od strane grčke policije. Pretresom stanova osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe, na više lokacija u Beogradu i Pančevu, oduzeta je veća količina novca, nekoliko vozila visoke klase, skupoceni satovi i nakit.

U 2023. godini su realizovane 3.762 zaplene narkotika u kojima je oduzeto ukupno 4.579,3 kg i 56,5 litara opojne droge, i to najviše kokaina 2.716,8 kg, marihuane 1.803,65 kg, 21 litara ulja kanabisa, amfetamina 30,2 kg i 34,85 litara, hašiša 19,2 kg, heroina 7,9 kg i MDMA 3,7kg.

U 2022. godini oduzeto je ukupno 812,1 kg i 20,7 litara narkotika, od toga kokain 13,3 kg, heroin 16,5 kg, marihuana 602,5 kg, hašiš 70,6 kg, amfetamin 28,8 kg, MDMA o,5 kg i drugih narkotika.

Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da je u 2023. godini oduzeta neuporedivo veća količina narkotika, tj. za 3.767,3 kg i 35,8 litara više, a posebno kada se radi o količini oduzetog kokaina, kada je oduzeto 2.703,5 kg više.

Pomenuti rezultati ukazuju na to da je beogradska policija jedina policija glavnog grada koja sarađuje sa svim međunarodnim partnerskim službama i jedina je policija lokalnog karaktera koja ima poštovanje, zahvalnost i uvažavanje od strane Evropola, DEA, Evrodžasta i svih drugih međunarodnih policijskih i tužilačkih organizacija, kao i međunarodnih policija.

Na kraju, rekao bih još samo – NAŠI NAJBOLJI POLICAJCI RADE NAJTEŽE SLUČAJEVE.

Sa kojim krivičnim delima i izazovima se najviše susrećete u Beogradu?

U Beogradu se izvrši skoro polovina od svih krivičnih dela na teritoriji Republike Srbije, a kada se uzme u obzir da u njemu živi i radi više od 2 miliona stanovnika i da Beograd karakteriše složena bezbednosna situacija, može se reći da su zastupljena sva krivična dela, a najviše imovinska krivična dela, krivična dela vezana za droge, nasilnička ponašanja itd, kao i u ostalom u svim svetskim i evropskim metropolama.

To upravo i predstavlja izazov za policijske službenike PU za grad Beograd, koji se maksimalnim preventivnim i represivnim delovanjem uspešno suprotstavljaju svim vrstama krivičnih dela, a posebno kada su u pitanju krivična dela protiv života i tela, protiv polne slobode, imovine i krivičnih dela sa elementima nasilja, čije izvršenje najviše utiče na ličnu i imovinsku sigurnost građana i uznemirenje javnosti.

Kako se suprotstavljate problemu vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici?

Prioritet prioriteta je rad sa maloletnicima i suzbijanje vršnjačkog nasilja. Treba reći da je to veliki socijalni, društveni, porodični i državni problem, na čije rešavanje treba da budu usmerene sve institucije. Bitno je navesti da se policijski službenici posebno edukuju za rad sa maloletnicima i svi koji postupaju u slučajevima krivičnopravne zaštite maloletnika, potrebno je da poseduju odgovarajuće sertifikate za rad sa istima.

Problem vršnjačkog nasilja se rešava po načelu hitnosti, postupa se odmah po svakoj prijavi kada su u pitanju maloletna lica, nezavisno od toga da li su izvršioci ili oštećeni, odnosno žrtve krivičnog dela ili prekršaja. Sprovode se preventivne aktivnosti u školama, vrši se kontrola i praćenje lica smeštenih u vaspitno-obrazovne ustanove, ostvaruje se saradnja sa školama i Centrom za socijalni rad i obavljaju se preventivni razgovori sa maloletnicima, a sprovodi se i niz akcija koje imaju za cilj da se izvrši kontrola lica, vozila i objekata u neposrednoj blizini škola.

Istakao bih da je jedan od operativnih prioriteta PU za grad Beograd je „Bezbednost učenika u školama“, u vezi sa čim su intenzivirane mere na unapređenju bezbednosne zaštite učenika, zaposlenih i škola, a policijski službenici su prisutni u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Na unapređenju bezbednosti školske populacije, edukacijom učenika, nastavnika i roditelja, usmerene su obimne preventivne aktivnosti, u okviru različitih radionica i u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, realizovane su 4.034 radionice, od toga:

– 1.344 radionica na temu „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju“

– 1.319 radionica na temu „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“

– 1.371 radionica na temu „Bezbednost dece u saobraćaju“

– Pored toga, održana su 382 predavanja o bezbednosnim i drugim aspektima zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i vršnjačkom nasilju, kao i više tribina za roditelje i učenike

– U neposrednoj blizini vaspitno obrazovnih ustanova se sprovodi kontinuirana akcija saobraćajne policije, tokom koje su, u izveštajnom periodu, u zoni škola otkrivena 6.298 saobraćajna prekršaja

Kada je u pitanju nasilje u porodici, po svakoj prijavi, bez obzira da li je podneta od strane oštećenog ili drugih lica, policija postupa bez odlaganja, po načelu hitnosti i preduzima sve mere i radnje iz svoje nadležnosti u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad. Primenjuju se odredbe Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji predviđa izricanje hitnih mera, kao i odredbe ZKP- a i ZOP-i. Prilikom postupanja u cilju prevencije obavezno se oduzima oružje od svih članova domaćinstva ukoliko ga poseduju, a nakon svega preduzetog se nastavlja rad na praćenju navedenog slučaja, odnosno porodice, shodno zaključcima i nalozima Grupe za koordinaciju i saradnju nadležnog tužilaštva, a sve u cilju zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici.

Kakva je situacija sa migrantima, da li oni predstavljaju pretnju u Beogradu?

Na teritoriji grada Beograda postoje dva Centra za azil, u Krnjači i u Obrenovcu, gde trenutno boravi ukupno 255 iregularnih migranata. Sprovođenjem pojačane kontrole iregularnih migranata na teritoriji Beograda i Republike Srbije, dovelo je do smanjenja broja iregularnih migranata na ulicama i prostorima na kojim su bili prisutni u prethodnom periodu. Kao i u ranijem periodu, tako i sada iregularni migranti ne predstavljaju opasnost po bezbednost i imovinu građana.

Tendencija u narednom periodu je smanjenje migranata na teritoriji grada Beograda i njihovo izmeštanje u prihvatne centre. Tokom 2023. godine, u okviru akcije suzbijanja iregularnih migracija i sprovođenju pojačanih mera na otkrivanju ilegalnog prelaska državne granice i kontrole migrantske populacije na teritoriji Beograda, sankcionisano je 509 migranata zbog kršenja Zakona o strancima. Zbog učešća u krijumčarenju ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srbije i omogućavanja ilegalnog boravka migrantima, procesuirano je 28 lica zbog 21 krivičnog dela Nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, a u 2022. godini je registrovano 7 navedenih krivičnih dela.

Da li možete da nam otkrijete vaše metode kada je preventivan rad MUP-a u pitanju kako bi se sprečila krivična dela?

Policijski službenici Policijske uprave za grad Beograd, pored represivnog delovanja, svakodnevno preduzimaju niz preventivnih aktivnosti u pogledu suzbijanja svih oblika kriminaliteta i narušavanja JRM-a na teritoriji Beograda. One se odnose pre svega na stalnu prisutnost policijskih službenika na ulicama Beograda, kroz pozorničku, patrolnu i operativnu delatnost, kroz različite projekte, posebno Policija u zajednici, Bezbednost učenika u školama i niz predavanja i radionica kojima je cilj edukacija i približavanje policije građanima.

Policija mora da bude u službi svih građana i da štiti njihovu bezbednost, kako bi pravovremeno i efikasno reagovali na sve izazove. Policija prestonice je svakako servis služba građana. I u narednom periodu rad svih policijskih službenika PU za grad Beograd će biti usmeren na preventivni rad u svim oblastima, da učinimo sve da lična i imovinska sigurnost svih građana i gostiju prestonice bude na najvišem bezbednosnom nivou, da se usmeri rad na smanjenje ukupnog kriminaliteta, na suzbijanje i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela, uličnog kriminala, prekršaja, održavanja stabilnog javnog reda i mira, kako bi Beograd zadržao „trend najbezbednijeg glavnog grada“.

Beogradska policija je velika familija i sinonim za najveću policijsku profesionalnost je timski rad, gde sam presrećan što mogu da budem selektor najboljoj ekipi koja profesionalno odgovara svim bezbednosnim izazovima današnjice.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Telegraf)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare