Umro Čarli Manger 

Milijarder Čarli Manger, koji je stekao bogatstvo i pre nego što je postao desna ruka Vorena Bafeta u Berkšir Hataveju, preminuo je u 99. godini.

Manger je umro u utorak, navodi se u saopštenju koje je izdala kompanija Berkšir Hathavej, piše CNBC.

On je preminuo u bolnici u Kaliforniji.

Na Novu godinu bi napunio 100 godina.

Kada je reč o karijeri Čarlija Mangera, pre partnerstva sa Bafetom radio je kao advokat.

Inače, rani period njegovog života se dramatično preokrenuo kada je 1943. napustio koledž da bi se pridružio američkoj vojsci u Drugom svetskom ratu.

Iako nije imao fakultetsku diplomu, Mangerova odlučnost ga je dovela do toga da postane oficir i obuči se za meteorologa, nakon čega je usledilo i preseljenje na Aljasku. Njegov put je dalje uključivao pohađanje postdiplomskih kurseva, što je na kraju dovelo do toga da bude primljen na Pravni fakultet Harvard.

Karijeru je započeo u advokatskoj kancelariji „Wright & Garrett“, gde je godišnje zarađivao 3.300 dolara.

Godine 1953, sa 29 godina, Mangerov život je dobio novi preokret.

Njegov osmogodišnji brak završio se razvodom, što je bila značajna društvena stigma u to vreme i prva od mnogih prepreka sa kojima se Amerikanac suočio. Razvod ga je ostavio u teškom finansijskom stanju, a njegova žena je dobila većinu njihove imovine, uključujući njihov dom, piše Yahoo.

Godinu dana nakon razvoda, milijarder se suočio sa razornim udarcem kada je njegovom 8-godišnjem sinu Tediju dijagnostikovana leukemija. U eri življenja bez medicinskog osiguranja i efikasnih tretmana za tu bolest, Manger je snosio medicinske troškove dok se borio sa emocionalnim previranjima usled bolesti svog sina.

Sa 52 godine, ovaj borac i iskusni biznismen dobio je kataraktu, a neuspela operacija ga je ostavila slepim na jedno oko. Uprkos bolu i gubitku vida, njegov nesalomivi duh je opet prevagnuo. Naučio je Brajevu azbuku, pokazujući svoju odlučnost da se prilagodi i uči, bez obzira na okolnosti.

Kao što primećujemo, Mangerovo putovanje, obeleženo ličnim tragedijama i profesionalnim neuspesima, prkosi uobičajenom narativu o glatkom i uzlaznom putu ka uspehu.

Njegova sposobnost da izdrži sve ove nedaće i transformiše ih u iskustva, jeste svima snažan podsetnik koliko čovek može biti jak i otporan. Njegov pristup prihvatanju neuspeha kao normalnog dela života i učenju iz njega, umesto da se „zaglavi“, predstavlja primer njegovog pragmatičnog i otpornog načina razmišljanja.

Prema podacima Forbsa iz 2022, Čarli Manger ima neto vrednost od 2,3 milijarde dolara, a od iskusnog biznismena možemo još mnogo toga da naučimo – i to ne samo o poslu, već i o životu.

UDARNA VEST.rs(Telegraf Biznis)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare