Južna Koreja bi mogla da zabrani upotrebu pasa u ishrani do 2027. godine

Južna Koreja želi da zabrani upotrebu psećeg mesa u ishrani do 2027. godine i da tako stavi tačku na polemike oko drevnog običaja, a zbog rastuće svesti o pravima životinja, saopštio je Ju Eui-dong, šef vladajuća partije Narodna moć.

Korejska praksa jedenja pasa izazvala je kritike u inostranstvu zbog svoje okrutnosti, ali se broj kritičara i u Južnoj Koreji povećava, posebno među mlađim generacijama, prenosi Rojters.

„Vreme je da se stane na kraj društvenim sukobima i polemikama oko konzumiranja psećeg mesa i kroz poseban akt da se to okonča“, rekao je Ju Eui-dong, na sastanku sa vladinim zvaničnicima i aktivistima za prava životinja.

On je rekao da bi vlada i njegova poziciona partija trebalo da predstave zakon ove godine kojim bi se zabrana sprovela, dodajući da bi sa očekivanom dvostranačkom podrškom, predlog zakona trebalo da prođe kroz parlament.

Južnokorejski ministar poljoprivrede Čung Hvang-keun rekao je na sastanku da će vlada zabranu brzo implementirati i pružiti najveću moguću podršku onima koji rade u industriji psećeg mesa.

Predlog zabrane uključivaće trogodišnji grejs period i finansijsku podršku preduzećima. Prethodni predlozi zakona protiv upotrebe psećeg mesa u ishrani ranije nisu prolazili zbog protesta zaposlenih u toj industriji, ali i zabrinutosti oko sredstava za život farmera i vlasnika restorana. Najavljenu zabranu pozdravil su grupe koje se zalažu za prava životinja.

„Ovo je ostvarenje sna za sve nas koji smo se zalagali da se ta okrutnost završi“, navedeno je u saopštenju organizacije Humane Society International.

Prva dama Kim Keon Hi bila je glasnogovornik kritičara ishrane psećim mesom, i zajednosa svojim mužem, južnokorejskim predsednikom Junom Sukom Jeolom usvajala pse lutalice.

Jedenje psećeg mesa bila je prastara praksa korejskog poluostrva i smatra se načinom da se pobedi letnja vrućina. Ali danas je to mnogo manje uobičajeno, mada je i dalje jedu neki stariji ljudi i služe u određenim restoranima.

Prema vladinim podacima, u Južnoj Koreji postoji 1.150 farmi za uzgoj pasa, 34 klanice, 219 distributivnih preduzeća i oko 1.600 restorana koji služe hranu sa psećim mesom.

Anketa Galupa sprovedena prošle godine u Južnoj Koreji pokazala je da se 64 odsto ispitanika protivi upotrebi psećeg mesa, dok je samo 8 odsto ispitanika reklo je da je konzumiralo pseće meso u protekloj godini, za 27 odsto manje nego u 2015. godini.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs/Tanjug)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare