KOME ĆE PRVO LEĆI VEĆE PLATE? Sutra počinje isplata, Ministarstvo finansija objavilo detaljan kalendar

Medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije prvi će l dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto. Ovo povećanje je ranije najavljeno i omogućeno nedavno usvojenim rebalansom budžeta Republike Srbije za 2023. godinu, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

– Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali. A, potom slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti – rekao je Siniša Mali, govoreći o povećanju plata u javnom sektoru.

On je dodao da su nasednici Vlade Srbijeusvojeni upravo predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

Ministar je istakao da je rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Veće plate dobiće 143.862 zaposlenih uprosveti od kojih će oni zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu primiće prva uvećana primanja 13. oktobra, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, 16. oktobra, odnosno 10. oktobra, i 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti, takođe 10. oktobra.

– Time nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je ona neophodna i nastavkom ekonomskih reformi koje će održati sve naše dosadašnje ekonomske uspehe“, rekao je Mali, govoreći o povećanju plata u javnom sektoru.

UDARNA VEST.rs(kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare