Kako postupati tokom oluje? Pripremite se za oluju i saznajte šta sve osiguranje pokriva u slučaju da se šteta ipak dogodi

Letnje vreme ne podrazumeva samo sunce i visoke temperature, tada su i oluje češće. Mogu da vas iznenade u domu, na putu ili na odmoru. Kako pravilno postupiti da bi se ublažili efekti oluje i šta ako ona prouzrokuje štetu?

1. Vodite računa o svojoj sigurnosti – Pri planiranju različitih aktivnosti pažljivo pratite vremensku prognozu i vremenske prilike.

2. Zaštitite vozilo u slučaju upozorenja o oluji – Ne parkirajte vozilo pored stambenih objekata, na izloženim i nezaštićenim prostorima ili ispod drveća. Najbolje je da prednjim delom budete okrenuti prema vetru. Najsigurnije je parkirati vozilo u garaži ili drugom zatvorenom prostoru.

3. Vodite računa o svom domu i okruženju – Održavajte okolinu vaše zgrade ili kuće: obrezujte drveće, skupite sav alat i igračke, uklonite sve lagane i lako lomljive predmete. Očistite oluke kako biste osigurali nesmetano kretanje kišnice.

Ako živite u području izloženom klizištima, budite svesni mogućih opasnosti koje ona prouzrokuju. Proverite da li će krov vašeg doma izdržati jake vetrove i grad. Naučite kako pravilno da održavate krov.

Obezbedite zaštitnu foliju koja će odmah zaštititi prostorije od provale kišnice i grada ako je krov oštećen tokom oluje.

Zaštitite voćnjake, vinograde ili bašte mrežama, pokrivačima ili drugom privremenom zaštitnom opremom.

Za vreme obilnih pljuskova, mogu se javiti i bujice koje prave direktnu štetu. Ako živite u ugroženom području, obezbedite dodatnu zaštitu.

Zapamtite dva jednostavna pravila: ako prođe 30 sekundi između munje i grmljavine, oluja je i dalje na uslovno sigurnoj udaljenosti od 10 kilometara od vas, a gromovi će vas sustići za 30 minuta od poslednjeg udara grmljavine.

Kad oluja besni

1. Sigurno pod krovom

Najsigurnije mesto tokom oluje nalazi se u većoj zgradi zatvorenoj sa svih strana, opremljenoj gromobranom. Držite se dalje od spoljnih zidova i prozora. Zatvorite sve prozore i vrata (uključujući roletne ili žaluzine).

Ako ne možete da isključite uređaje iz strujnog kola, ugasite ih i ne koristite. Vodite računa da se vaši kućni ljubimci takođe nalaze u zatvorenim prostorima tokom oluje.

2. Ukoliko se zateknete na otvorenom

Izbegavajte otvorene površine, vode, jezera, reke, visoke zgrade, drveće i bilo koje predmete koji su delimično ili u potpunosti metalni, poput ograde ili žice. Udaljenost između vas i drugih ljudi trebalo bi da bude najmanje 4,5 metra kako bi se sprečilo da munje lančano pogađaju ljude.

Najčešća pitanja o osiguranju u slučaju nevremena

1. Koje osiguranje vozila pokriva šteta na vozilu zbog pada drveta?

Kako biste imali adekvatno pokriće u slučaju pada drveta usled oluje ili drugih vremenskih nepogoda, potrebno je da imate ugovoreno osnovno kasko osiguranje koje omogućava ugovaranje različitih kombinacija dodatnog osiguranja.

2. Oluja s jakim vetrom ruši ili oštećuje krov, da li će osiguravajuće društvo pokriti štetu?

Ova opasnost je uključena u olujnu zaštitu koja pokriva štetu usled oluje. To je takozvana osnovna opasnost, koja je uključena u sva tri paketa osiguranja vašeg doma.

3. Kišnica s krova poplavila je dnevni boravak, šta će biti s tom štetom?

Šteta po pitanju kišnice može se ugovoriti kao rizik prodora atmosferskih padavina s krova, što je dopunski rizik kod ugovaranja osnovnih požarnih rizika paketa osiguranja domaćinstva.

4. U oluji je vetar prevrnuo žardinjeru sa cvećem koja je razbila i oštetila balkonska vrata. Da li je pokrivena šteta?

Uslovi osiguranja paketa osiguranja domaćinstva navode da je šteta pokrivena usled direktnog udara predmeta koji je oluja srušila ili bacila na osigurani predmet. Pošto su balkonska vrata sastavni deo objekta, štetu nastalu u ovom slučaju pokriva osiguranje od oluje.

Međutim, žardinjera sa cvećem nije predmet osiguranja u vašem domaćinstvu, tako da šteta na samoj cvetnoj žardinjeri nije pokrivena.

Zbog toga vam savetujemo da blagovremeno sklonite baštenski nameštaj kada se prognozira oluja s jačim vetrom i da proverite da li su svi drugi predmeti, poput cvetnih žardinjera, čvrsto pričvršćeni ili zaštićeni od vetra.

Koje osiguranje pokriva štetu koja nastaje ako oluja sruši drvo koje zatim padne na baštensku ogradu i ošteti je? Kako se osigurati od štete prouzrokovane udarima groma? Šta je s pokrivanjem štete ako kiša ošteti parket vašeg doma zbog otvorenog prozora? Odgovore na ova pitanja pročitajte na Sve će biti u redu

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare