PROŠLO JE GODINU DANA OD POTPISIVANJA TEMELJNOG UGOVORA U CRNOJ GORI: Evo šta je Abazović rekao o tom ISTORIJSKOM POTEZU! 

Prošlo je godinu dana otkako je potpisan Temeljni ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Premijer Crne Gore Dritan Abazović se osvrnuo na taj događaj i ono što je usledilo nakon.

– Tog 3. avgusta 2022. godine u Vili Gorica stavljen je potpis na dokument za koji će se ispostaviti da je trajno promenio društvene odnose na bolje, kao nijedan akt do sada. Iako su mnogi najavljivali sukobe, konflikte širih razmera i eskalaciju tenzija, od toga, baš kako sam i tada procenio, nije bilo ništa – napisao je Abazović u saopštenju.

Problem oko crkvene imovine u Crnoj Gori je trajao dugi niz godina.

– Bio je to samo perfidni pokušaj da se galamom i pretnjama grupe ljudi koji su navikli upravljati Crnom Gorom iz podzemlja (nisu protestanti) obeshrabi Vlada i premijer u nameri da reši decenijski problem. Postojao je jasan cilj da se prikrije dotadašnji kukavički pristup, sačuva diskriminacija kao politička tema, ali i kamuflira nadolazeća Sky prepiska koju su mogli da naslute. Međutim, osujećen je plan da Crna Gora trajno ostane podeljeno društvo u kome će kriminalci voditi kolo, a na tribinama građani nastaviti prepucavanja oko identitetskih pitanja. Cena koja je za to plaćena padom Vlade je ništa u odnosu na istorijski kontekst i na to što je društvo na kraju dobilo kroz demokratsko sazrevanje – piše u saopštenju.

Ugovor je doveo do pomirenja između države i Crkve.

– Temeljnim ugovorom država je Crkvi garantovala njena prava i ukazala na obaveze, a Crkva prihvatila da bude neodvojivi deo pravnog poretka države. Na ovaj način stavljena je tačka ne decenijsko raspeće i nerazumevanje, a korist takve odluke danas osećaju svi građani, nazavisno da li su vernici, agnostici ili ateisti – dodao je.

Osvrnuo se i na prethodnu vlast u Crnoj Gori, čiji su mnogi pripadnici sada iza rešetaka ili u bekstvu.

– Mnogi se danas kaju što su pristali na manipulaciju nekolicine zlonamernih ljudi, umjesto da su stali u red pozdravljanja istorijskih odluka, dajući tako šansu svojoj deci da rastu u drugačijem društvenom ambijentu koji štiti prava i slobode svih pojedinaca. Neki od njih su nagovestili brzi politički kraj, a kasnije i procesuiranje premijera za veleizdaju zbog potpisa kojim je „ruka pravde“ posložila odnose među verskim zajednicama u našoj državi, skladno Ustavu i zakonu. Danas mnogi od tih bukadžija više nisu na javnoj sceni. Neki su procesuirani, neki su u bekstvu, neko je politički penzionisan, a neki će sebe pronaći u Sky prepiskama. Sa druge strane, neplanirano, Vlada koja se usudila da donosi hrabre odluke kao nikada ranije, pokrećući točak istorije i dalje je u svom kabinetu. Jednostavno, za one koji razumeju znakove pored puta – svi mi imamo svoje planove, ali i Bog ima svoje! – stoji u tekstu.

Zahvalio se svim potpisnicima Temeljnog ugovora.

– Predstavlja mi životnu čast što sam zajedno sa Patrijahom SPC Porfirijem, kojem dugujem posebnu se zahvalnost, kao i mitropolitu Joanikiju i ministru pravde Marku Kovaču, stavio potpis na Temeljni ugovor. Tim činom zajednički smo učinili da se otvori nova stranica odnosa države Crne Gore i većinskog pravoslavnog stanovništva. Isto tako, sam akt ima i širi regionalni kontekst i dobar je putokaz kako se mogu rešiti i neka druga pitanja u našem neposrednom susedstvu – kaže Abazović.

Temeljni ugovor je bio u cilju dobrobiti svih građana Crne Gore.

– Moja misija u politici ostaje isključivo da služim građanima na pravedan način i da nikad ne diskriminišem nekog po nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Duboko verujem da smo učinili pravu stvar i da smo obradovali mnoge građane, čak i one koji u tom trenutku nisu mislili na isti način kao i mi. Olovke sa kojima se potpisao dokument čuvaju se u kućama mojim prijatelja u Nikšiću i na Cetinju, kao svedočanstvo koje podseća da je nekome to zaista puno značilo u životu – poručio je Abazović i potom dodao:

– Iza svih nas ostaju dela, a o njima će suditi pokolenja. Tvrdim da je potpisivanje Temeljnog ugovora akt kojim je Crna Gora dobila perspektivu za najsvetliju budućnost i utrla put mnogim demokratskim procesima koji su se desili nakon toga. Test vremena je već položen. Zahvalnost pripada Bogu! – zaključio je.

UDARNA VEST.rs(kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare