U 2 KRAJA SRBIJE SUNČANO, OSTALIM PRETI NEVREME: RHMZ upozorava na jake pljuskove, objavljena i prognoza za narednu nedelju

U Srbiji će danas na severu i zapadu biti sunčano, dok se u ostalim krajevima očekuje promenljivo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar slab, u košavskom području umeren, a na jugu Banata povremeno i jak jugoistočni. Najniža temperatura od 10 do 16, a najviša od 20 u Negotinskoj Krajini do 26 na severozapadu i zapadu Srbije, prenosi Kurir.

U Beogradu danas pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 12 do 15, a najviša oko 25.

Upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom

„Danas se lokalno intenzivni plјuskovi sa grmlјavinom (više od 20 mm za kratko vreme) očekuju samo u brdsko-planinskom području istočne i južne Srbije“, navodi se u upozorenjeu RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Zbog kiše i grmljavine u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i MEtohije na snazi je narandžasti meteo alarm, što znači da je vreme opasno.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, navode iz RHMZ.

Vodostaji u porastu

Na Savi kod hidrološke stanice Šabac i na Dunavu hidrološke stanice. Smederevo vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Lјuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave tokom 03. i 04. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

Na Mlavi, Peku, Belom i Crnom Timoku narednih 48 časova vodostaji će biti u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.

Vreme narednih dana

ponedeljak toplije i sparno sa dužim sunčanim periodima u većem delu dana, a popodne nestabilno sa razvojem oblaka uz povremenu kišu i kratkotrajne lokalne pljuskove sa grmljavinom, najpre na zapadu i jugu Srbije. Moguće su i lokalne nepogode sa gradom. Kiša i pljuskovi se očekuju i uveče i u noći ka utorku. Vetar slab istočni i jugoistočni. Pritisak malo iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 16°C, a maksimalna od 25°C do 28°C. Uveče se pljuskovi šire sa jugozapada ka severu i istoku Srbije.

Od utorka do kraja iduće sedmice se nastavlja promenljivo i nestabilno vreme sa smenom sunčanih i oblačnih perioda i kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare