NOVAK ĐOKOVIĆ JE GENIJE: Tenisko otkrovenje iz Kine fasciniran srpskim asom!

Specijalni izveštač iz Pariza: Vuk Brajović

Najveće iznenađenje Mastersa u Madridu – 26-godišnji Kinez Žižen Ženg – nastavlja da “žari i pali” i na Grend Slemu u Parizu.

Svoju odličnu formu potvrdio je i ubedljivom pobedom protiv neugodnog kvalifikanta Tirantea iz Argentine bez izgubljenog seta – i još jednom skrenuo pažnju teniskog sveta na sebe. S obzirom na to da su teniseri iz najmnogoljudnije zemlje sveta bili skoro neprimetni – a pogotovo kada se porede sa svojim mnogo slavnijim i brojnijim ostvarenim koleginicama – zanimljivo je propratiti kako se snalaze u ovoj zapaženoj ulozi i – u slučaju Ženga – trećem kolu jednog od četiri najjača turnira u sezoni.

Ovo je bila velika pobeda za mene, pogotovo kada se uzme u obzir format na tri dobijena seta – i izazove sa kojim sam se suočio tokom meča. Ne osećam pritisak time što sam ovde – već želju da u svakom momentu prikažem svoj najbolji tenis I budem dostojni takmičar u ovako impozantnoj konkurenciji.

S obzirom na veliku popularnost Novaka Đokovića u njegovoj domovini – interesovalo nas je koliko je on uticao na njegov razvoj.

Ne mogu da kažem da sam redovno i pomno pratio sve što je Novak činio tokom njegove karijere – ali su njegovi rezultati fascinantni. Svi znamo šta je postigao do sada, kao i ostali članovi “velike trojke”, I za mene predstavljaju prave sportske genije. Mi možemo da registrujemo njihova ostvarenja i uspehe, ali mislim da je nemoguće da kroz tenisku praksu činimo bilo šta što je iole blizu onome što oni rade – svakodnevno i kroz istoriju našeg sporta. Toliko je velika razlika između njih i nas”, iskren je Ženg.

Žižen Ženg
foto: Julien Mattia / Xinhua News / Profimedia

I kineski tenis ima svoju “trojku” u prvih 200 igrača na svetu – Jibing Vua (23 godine, 54. mesto na ATP listi), Žižen Ženga (71.mesto) i Bu Jančoketa (18 godina, 171.mesto), pa je interesantno kakvi su njihovi odnosi i da li postoji nešto što ih odlikuje.

Vu i ja se smenjujemo po uspešnosti na ATP listi – a posle Rolan Garosa i sve do Ju Es Opena ćemo morati da branimo dosta poena. Polako ali sigurno napredujemo i ostvarujemo naše planove – prvo ušavši u top 100 – i sada nam je cilj da se stabilizujemo u top 50, pa da vidimo da li imamo kvalitet za prvih 30. Najvažnije nam je da iskoristimo šanse koje kreiramo i uđemo u pedeset najboljih igrača sveta. Na neki način nas posmatraju kao braću – a ja sam tu sa mojih 26 godina najstariji (smeh) i ne bih imao ništa protiv toga da oni budu uspešniji od mene. Na taj način ćemo jedan drugog motivisati na bolji rad i ostvarenje većih uspeha – što će biti ono pravo za dalji razvoj i nove uspehe za tenis u Kini!” solidaran i skroman je Žižen Ženg.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare