DETALJNA PROGNOZA ZA OVU NEDELJU: Poznati meteorolog najavio pljuskove, ali i kada nas čeka stabilizacija vremena

Meteorolog Ivan Ristić najavio je na svom Fejsbuk profilu kakvo nas vreme očekuje do kraja maja i sam početak juna.

– U Srbiji narednih dana sve manje sunca, a sve više oblaka povremeno sa kišom i pljuskovima kiše lokalno grmljavinom i gradom. Vetar slab i umeren promenljivog smera. Jutarnje temperature od 11°C do 15°C, a najviše dnevne u manjem padu kretaće se od 21°C do 26°C – napisao je Ristić i dodao:

 Prestanak padavina u četvrtak, 1. juna popodne najpre na severu zemlje. U petak i subotu, 2. i 3. juna kraća stabilizacija vremena toplije puno sunca samo ponegde kratkotrajni pljuskovi kiše. Nova promena vremena praćena kišom već u nedelju, 4. juna – najavio je Ristić.

Na delovima teritorije grada Užica, u mestima Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica, proglašena je vanredna situacija zbog posledica izazvanih obilnim padavinama,saopštio je MUP.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, evakuisali su sedam osoba, od kojih u mestu Karan tri odraslih i dvoje dece, koji su usled izlivanja potoka nakon obilnih padavina ostali zarobljeni u kući, kao i dva lica iz zaglavljenog vozila u Čačku. Nevreme koje je zahvatilo Zlatiborski, Moravički, Toplički i Raški upravni okrug izazvalo je izlivanje bujičnih potoka. Vatrogasci-spasioci su na terenu i nastavljaju da pomažu lokalnom stanovništvu, kao i na crpljenju vode u mestu Vraneši u opštini Vrnjačka Banja – saopštio je MUP, piše Kurir.

RHMZ izdao je upozorenje da se „na području Srbije do kraja meseca i početkom juna očekuju pljuskovi i grmljavine, koji će lokalno biti izraženiji uz pojavu grada i sa velikom dnevnom količinom padavina, od 20 do 50 mm (u zoni intenzivnijih pljuskova), lokalno i više“.

– Na Dunavu kod Novog Sada i Smedereva, kao i na Savi kod Šapca vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave i danas će vodostaji biti u većem porastu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare