4 zdravstvene prednosti plavog patlidžana 

Dobro pripremljeno jelo od patlidžana se zasniva na njegovom blagom ukusu i nežnoj, svilenkastoj teksturi. A jeste li znali koliko je patlidžan zdrav?

Ovo čuveno ljubičasto povrće sadrži antocijanine, prirodni biljni pigment koji se nalazi i u bobičastom voću, i koji vašem telu čine mnogo dobrog. Patlidžan je takođe prepun rastvorljivih vlakana, koja igraju ulogu u snižavanju holesterola i održavanju šećera u krvi.

Saznajte koje su glavne zdravstvene prednosti upotrebe patlidžana i, ukoliko to do sada niste učinili, uvrstite ga u svoju ishranu.

1. Patlidžan ima puno rastvorljivih vlakana

Većina zdravih odraslih žena treba da unese 25 grama vlakana dnevno (38 grama za muškarce), a patlidžan vam može pomoći da to postignete: šolja patlidžana isečenog na kockice vam daje 2,5 grama vlakana.

– Pravilan, redovan unos vlakana iz različitih biljnih izvora (povrće, voće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i semenke) koristan je za upravljanje zdravim nivoima holesterola, nivoa šećera u krvi i funkcije mikrobioma creva – kaže Talija Folador, registrovani dijetetičar.

Konzumiranje pet do 10 grama rastvorljivih vlakana dnevno može pomoći u smanjenju holesterola.

– Od vlakana prisutnih u patlidžanu, oko 20 posto su rastvorljiva vlakna koja pomažu vašem telu da se oslobodi holesterola koji bi se inače ponovo apsorbovao i uskladištio u telu – objašnjava Mekenzi Koldvel, dijetetičar za plodnost i prenatalni dijetetičar.

Ona dodaje da su vlakna važna za zdravo kretanje creva i podržavaju zdrave crevne bakterije.

– Rastvorljiva vlakna takođe mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi usporavanjem varenja i apsorpcije ugljenih hidrata – kaže Folador i dodaje:

– U vašem stomaku, rastvorljiva vlakna apsorbuju tečnost i nabubre, tako da je potrebno duže vreme da pređu iz želuca u creva.

Ovo usporava koliko brzo se ugljeni hidrati vare i apsorbuju u krvotok, sprečavajući prebrzo povećanje nivoa šećera u krvi.

– Rastvorljiva vlakna se takođe vezuju za neke od ugljenih hidrata, što ih sprečava da se apsorbuju u krvotok – ističe Folador.

Plavi patlidžan

2. Patlidžan sadrže polifenole

Patlidžan sadrži dve vrste antioksidativnih biljnih hemikalija koje se nazivaju polifenoli: antocijanini, koji se nalaze uglavnom u koži patlidžana, i hlorogenska kiselina, koja se nalazi u pulpi. I antocijanini i hlorogenska kiselina deluju kao antioksidansi u vašem telu.

– Antioksidansi pomažu vašem telu da se reši stvari koje se nazivaju reaktivne vrste kiseonika, ili ROS, koje su otpadni proizvod od oštećenja stvari kojima smo izloženi u životnoj sredini, bilo da su to zagađivači u vazduhu, vodi ili zemlji, UV zraci od sunca, a čak i vežbanje proizvodi neke ROS – kaže Koldvel.

– Kada su nivoi ROS u vašem telu previsoki, to može dovesti do prekomerne upale, što može izazvati razgradnju ćelija, oslabiti imuni sistem i oštetiti DNK – kaže Folador.

Antocijanini i hlorogena kiselina pomažu da vaše telo ne proizvodi previše ROS, minimizirajući oštećenje ćelija koje može dovesti do hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

3. Patlidžan je izvor kalijuma

Patlidžan vašem telu obezbeđuje kalijum, esencijalni mineral koji igra ulogu u održavanju krvnog pritiska u zdravom opsegu.

– Konzumiranje hrane bogate kalijumom može pomoći da se krvni sudovi opuste, što snižava krvni pritisak – kaže Folador.

Pored toga, kalijum sprečava dejstvo natrijuma, koji podiže krvni pritisak. Kada kalijum iz hrane uđe u vaš krvotok, vaši bubrezi na kraju uklanjaju više natrijuma iz krvi, što zauzvrat snižava vaš krvni pritisak.

Važno je zapamtiti da ako imate bolest bubrega ili uzimate lekove koji utiču na to kako telo rukuje kalijumom, morate da razgovarate sa svojim lekarom o tome koliko kalijuma možete da imate dnevno.

4. Patlidžan je dobar izvor mangana

– Govoreći o esencijalnim mineralima, patlidžan je takođe izvor mangana, koji pomaže u metabolizmu ugljenih hidrata i masti, procesu koji vaše telo koristi da razgradi komponente hrane, poput ugljenih hidrata i masti, da ih koristi kao energiju – kaže Folador.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare