Si Đinping pozvao na zajedničku izgradnju Inicijative „Pojas i put“ i stvaranje novih izgleda za saradnju Azije i Evrope 

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u sredu na zajedničku izgradnju Inicijative „Pojas i put” kako bi se stvorili novi izgledi za saradnju Azije i Evrope.

Predsednik Si je to učinio tokom svog govora na ceremoniji otvaranja plenarne sednice drugog Evroazijskog ekonomskog foruma Evroazijske ekonomske unije putem video linka.

Istakavši da svet prolazi kroz duboke promene neviđene dosad u jednom veku, Si je rekao da se istorijski trend ka multipolarnosti i ekonomskoj globalizaciji čini vrlo privlačnim. On je dodao da postoji široko prihvaćen konsenzus u međunarodnoj zajednici da treba podržati istinski multilateralizam i promovisati koordinisan razvoj širom regiona.

Si je rekao da je Evroazija region sa najvećom populacijom, najvećim brojem zemalja i najraznovrsnijim civilizacijama na svetu. Stoga pitanje kako nastaviti sa saradnjom Azije i Evrope u ovako turbulentnim vremenima ne samo da se tiče blagostanja ljudi u regionu, već ima i dubok uticaj na razvoj čitavog sveta.

On je istakao da je izneo Inicijativu za globalni razvoj, Inicijativu za globalnu bezbednost i Globalnu civilizacijsku inicijativu, pozvavši sve zemlje da udruženo rade na izgradnji otvorenog, inkluzivnog, čistijeg i lepšeg sveta, sveta koji uživa trajni mir, univerzalnu bezbednost i zajednički prosperitet, kao i na izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću celog čovečanstva.

Podsetivši da se ove godine obeležava 10. godišnjica Inicijative „Pojas i put”, kineski predsednik je rekao da je njen krajnji cilj da se iznađu novi načini da zemlje iz bliže i dalje okoline postignu zajednički razvoj i otvore „put sreće” koji bi bio od koristi čitavom svetu.

Razvoj Kine kao članice evroazijske porodice ne može se zamisliti bez evroazijskog regiona, a takođe koristi i samom regionu, podvukao je Si.

On je rekao da se Kina iskreno nada da će se sinergija između Inicijative i Evroazijske ekonomske unije još više intenzivirati i da će sve zemlje udruženo i predano raditi na stvaranju novih izgleda za saradnju Azije i Evrope.

Napomenuvši da će Kina biti domaćin trećeg Foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put” u drugoj polovini ove godine, Si je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa zemljama koje su učestvovale u Inicijativi i zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije kako bi zajedno nastavili da visoko drže zastavu mira, razvoja, saradnje i obostrane koristi, delili razvojne mogućnosti, prevazilazili teškoće i izazove, stvarali bolju budućnost i udruženim snagama radili na ispisivanju novog poglavlja o napretku civilizacije u multipolarnom svetu.

Drugi Evroazijski ekonomski forum Evroazijske ekonomske unije održan je u sredu u Moskvi u Rusiji na temu evroazijskih integracija u multipolarnom svetu

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare