DA LI TREBA ZELENI KARTON ZA GRČKU I MAKEDONIJU: Ovo su pravila, a evo kakvo je stanje sa MEĐUNARODNIM VOZAČKIM DOZVOLAMA! 

Spremamo se za letovanje, mnogi će put Grčke, a vozače svake godine kopka isto pitanje – da li je tamo ali i kroz Severnu Makedoniju potreban zeleni karton! Naravno, i međunarodna dozvola!

I u jednoj i u drugoj državi se priznaje naša vozačka dozvola, s tim što kod Grka to pravilo ne važi za one koji imaju probnu vozačku dozvolu.

Uz sva potrebna dokumenta potrebno je i strpljenje na graničnim prelazima
Uz sva potrebna dokumenta potrebno je i strpljenje na graničnim prelazimafoto: Printscreen/ Facebook

U Grčkoj nije potrebno posedovati zeleni kartonjer za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja. U Severnoj Makedoniji situacija je drugačija – neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno zeleni karton!

E, sad i kod ulaska u zemlju situacija se razlikuje. U Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

zeleni karton
zeleni kartonfoto: AMSS Printscreen

Dalje, sporazumom o uspostavljanju integrisanog sistema elektronske naplate putarine korišćenjem ETC uređaja između Srbije i Severne Makedonije predviđeno je da već od ovog leta vozila prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, naravno uz korišćenje ETC uređaja.

Najavljeni su pregovori da se istovetan sistem uvede i sa Grčkom.

međunarodna vozačka dozvola
međunarodna vozačka dozvolafoto: Prinscreen

Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije.

Ministarstvo spoljnih poslova savetuje da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare