Ukoliko se ova stvar dokaže kao tačna otac dečaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru izlazi na slobodu

Ukoliko se ova stvar dokaže kao tačna otac dečaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru izlazi na slobodu

V. K. (47), otac dečaka K. K. (13) koji je počinio masakr u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, a koji je od 5. maja u pritvoru u Okružnom zatvoru tereti se za Teško delo protiv opšte sigurnosti, a prema rečima našeg sagovornika iz istrage, on bi mogao da se nađe na slobodi u jednom slučaju.

„Ukoliko se dokaže da je dečak K. K. sam došao do šifre sefa, tipa da je snimao oca na kvarno, V. K. nije kriv u tom slučaju. Jedino u slučaju da dečak kaže – otac mi je dao šifru, ali i u tom slučaju bi trebalo dokazivati da li on priča istinu. Ovo je jako težak predmet. Njemu ne može da se stavi na teret ni zanemarivanje deteta, jer je ono imalo šta da jede, obuče…“, kaže sagovornik.

Inače, otac je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Podsetimo, prema tadašnjem saopštenju V. K. je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, V. K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi Zakona o oružju i municiji i suprotno članu Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K. uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Ocu je određen pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Kako se ponaša otac u Okružnom zatvoru

On je u pritvoru Okružnog zatvora od 5. maja 2023. godine nalazi po rešenju Višeg suda zbog krivičnog dela – teško delo protiv opšte sigurnosti.

Pritvorenik V. K. nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica.

S obzirom da je reč o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Iz očevog pištolja za 120 sekundi upucao 16 osoba

Iz očevog pištolja za 120 sekundi K. K. upucao je 16 osoba. U smrt je odveo osam devojčica, jednog dečaka i čuvara. Ranio je nastavnicu istorije i pet drugara.

Motiv i dalje nepoznat.

30 dana planirao zločin

Policija je u stanu K.K. našla spisak od 16 imena dece, mahom devojčica. Na tom spisku bilo je i učenika koje nije poznavao. Sumnja se da je njihovu smrt želeo jer su, navodno, od njega bili u nečemu uspešniji.

Nađena je i mapa kretanja.

Za sada nema dokaza da je bio žrtva vršnjačkog nasilja. Sva deca koja žele dvojezičnu nastavu polažu prijemni pred početak 7. razreda za odeljenje gde je dvojezična nastava. Tako je i K.K. ,nezvanično, prešao u drugi razred.

Ranac

Učenik 7. razreda u školu je pre 14 dana došao u 8.40 sati. Sa vrata je iz pištolja pogodio čuvara. Zatim, tri devojčice u holu. Kao da se ništa nije dogodilo K.K. je ušao u učionicu gde je na mestu usmrtio još pet vršnjaka, a ranio nastavnicu istorije i još šest učenika. U ponedeljak je povredama podlegla još jedna devojčica. Ona će danas biti sahranjena.

Već u 8.42 sata pozvao je „192“. U njegovom rancu policija je našla još jedan pištolj i 4 Molotovljeva koktela. Policiji je, navodno, rekao da je on „psihopata koji mora da se smiri“. Inspektori su u stanu njegovog oca poznatog radiologa našla još pet pušaka. Oružje je bilo u sefu pod šifrom.

Guglanje

K.K. je, nezvanično, pregledom Krivičnog zakona Srbije saznao da je do 14 godine krivično neodgovoran. On će tek 30. jula napuniti 14 godina.

Kako „Telegraf.rs“ saznaje, bio je opsednut masovnim ubistvima i ubicama. Nezvanično, gledao je filmove i serije koji se bave patnjom porodica ubijenih.

Streljana

Dečak K.K. veštinu pucanja stekao je u jednoj beogradskoj streljani. Sumnja se da je u nju dolazio od svoje 12 godine. Međutim, postoje indicije da je učenik vežbao pucanje i van tog objekta. Prema podacima iz istrage, u njoj je sa ocem bio mesec dana pre zločina. Istraga se vodi i protiv vlasnika streljanje u kojoj je V.K. bio počasni član.

Veštačenja

U sredu 3. maja policija je iz stana gde je dečak živeo sa ocem iznela njegov kompjuter, lične stvari, a oduzela mu kompjuter i mobilni telefon. Sve se to nalazi na veštačenju, a rezultati još nisu poznati. Iz pištolja kobnog dana ispalio je 57 hitaca. On je oduzet i nalazi se na veštačenju.

Istraga treba da pokaže koga je pre zločina zvao dečak, kao i to da li je neko znao šta mu je plan. Sumnja se da je svom drugu nekoliko dana ranije rekao “ da će mu u sredu doneti poklon“.

Obavljen je razgovor i sa njegovom majkom.

Istragu ovog zločina vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Učenici iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ pre 7 dana vratili su se na nastavu.

U svakoj školi u Srbiji nalazi se policija.

Do sada je uhapšeno na desetine ljudi koji su veličali ovog dečaka, govorili da će napraviti sličan zločin, ali i oni koji su na račun ovog zločina zbijali šale i u institucije donosili plastično oružje.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare