Iskazima svedoka nastavljeno suđenje Dijani Hrkalović

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, a sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.

Svedok Darko Stefanović inače pripadnik MUP-a, a koji je radio na operativnoj obradi „Kroše“, danas je rekao da je on učestvovao u snimanju razgovora između oca tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, Branka Stefanovića i direktora „Srbijašume“ Igora Braunovića u jednom restoranu.

Kako je rekao svedok kada je saznao da je na snimku otac tadašnjeg ministra obavestio je svog nadređenog, optuženog Dejana Milenkovića, koji mu je naredio da naloži da se snimak obriše i da se o tome ne priča.

Sledeći je pričao takođe pripadnik MUP-a Milenko Mosurović koji je isto radio na operativnoj obradi „Kroše“ odnosno učesvovao u snimanju pomenutog razgovora, ali je rekao da tog dana nije ušao u restoran jer je poznavao „Pećanca“ koji je muž njegove bivše koleginice.

Precizirao je da su samo njegova koleginica i jedan kolega iz Odeljenja za borbu protiv korupcije ušli u restoran, a po izlasku su konstatovali da su osobe koje su snimili pominjali ime „Branko“ i zaključili da je reč o ocu tadašnjeg ministra Stefanovića.

Mosurović je rekao da je njemu Darko Stefanovcić naredio da obriše taj snimak i da ne priča o njemu.

Marijana Tasić koja je tajno snimala pomenuti razgovor, rekla je da je pre ulaska u restoran svog nadređenog Darka Stefanovicah obavestila da je taj objekat u vlasništvu oca tadašnjeg mnistra, na šta joj je nadređeni rekao da ipak uđe i izvrši tajno snimanje audio razgovora. Sledeći dan su joj kolege rekle da je jedna od osoba sa snimka otac ministra, a nakon toga Darko Stefanović je, kako precizira, rekao da zaboravi da je bila na tom terenu.

Darko Elez

Na početku suđenja branilac Hrvakolovićeve, Vladimir Đukanović je sudu dostavio službenu belešku iz UKP-au kojoj se navodi da Darko ELez odgovarajući na pitanja službenika negira poznanstvo sa Hrkalović. Đukanović je takođe predložio da se ispitaju Elez i Nemanja Miladinović kao svedoci.

Sledeće suđenje zakazano je za 30. juna pozvani su svedoci.

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Branilac Hrakovićeve, advokat Vladimir Đukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao svedoka, kao i bivšu Višu javnu tužilteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Sud je Hrkalovićevoj ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom 6.juna prošle godine u kom je bila od 31. marta prošle godine. Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora. Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu. Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe „Principi“, među kojima je sedam teških ubistava.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela. Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje. Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare