VESIĆ SA KOPMANOM: EU pozdravlja ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi kroz izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa generalnim direktorom u Generalnom direktoratu za susedstvo i proširenje EU Gertom Janom Kopmanom o nastavku saradnje Srbije i EU u oblasti transporta i infrastrukture.

Kopman je istakao da EU pozdravlja najavljenoukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, koje je predviđeno Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, za koji je Evropska komisija tražila unapređenje u transparentnosti i postupcima konkurentne nabavke.

oručio je i da snažno podržava Srbiju na evropskom putu.

Ministar Vesić je zahvalio Kopmanu na pomoći Evropske unije Srbiji, podsećajući da je nedavno potpisan najveći grant EU u vrednosti od čak 610 miliona evra, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš.

– Imamo mnogo planova, među kojima su projekti železničke, kao i putne infrastrukture – naveo je Vesić i pozvao kompanije iz EU da učestvuju na tenderima koji će biti raspisani, pre svega u projektu izgradnje brze pruge Beograd – Niš.

Preneo je Kopmanu da je u planu sastanak resornih ministara Mađarske, Srbije, Severne Makedonije, Grčke, Turske i Albanije, o daljem železničkom povezivanju brzom prugom od Niša ka Skoplju, i dalje ka Solunu, Istanbulu i Tirani, kao i izgradnja brze pruge od Beograda, preko Zagreba i Ljubljane, do Beča, odnosno do Venecije.

Takođe, naveo je i najvažnije projekte u putnoj infrastrukturi, među kojima su auto-put Niš – Merdare koji finansijski pomaže EU, kao i izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo, te buduća brza saobraćajnica kroz sever Vojvodine, od mađarske do rumunske granice sa Srbijom.

– Budućnost Srbije i regiona je u povezivanju.Infrastrukturnim povezivanjem pospešuje se ekonomski napredak, a uz ekonomski razvoj i politički problemi će se lakše rešavati – konstatovao je Vesić i podvukao da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Kopman je podsetio da se, u procesu normalizacije odnosa Beograda – Prištine, očekuje donatorska konferencija EU, na kojoj će donatori razmatrati dalju podršku mogućim projektima.

– Posvećeni smo napretku Srbije i nastavićemo da pružamo podršku zemlji na putu ka EU. Dobro je da se zemlje regiona infrastrukturno povezuju – rekao je Kopman.

Naveo je da je važno da regulativa u Srbiji bude usklađena sa evropskim standardima i propisima, i u tom smislu pohvalio najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Nacionalnu transportnu strategiju kao i set železničkih zakona čije usvajanje predstavlja potpuno usaglašavanje Srbije u ovoj oblasti sa EU.

Kopman je dodao i da bi voleo da vidi više evropskih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji. Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare