„NASTAVNICI SE VEĆ NEKO VREME NE OSEĆAJU SIGURNO, SADA JE LAKŠE! Direktorka OŠ „Svetozar Marković“ o novoj meri u školama

Da bi ubuduće za kraj časa zvonilo, a ne pucalo, u svakom trenutku u školama će biti prisutan školski policajac. Za razliku od perioda pre tragedije, kada su mogli da brinu samo o redu u zoni oko škole, školski policajci će od sada moći da ulaze i obilaze i školske prostorije. Za građane, ovakva mera deluje kao jedina razumna opcija u još uvek istraumiranom društvu.

U osnovnoj školi Svetozar Marković mera se primenjuje od ponedeljka. O bezbednosti dece i zaposlenih brinu dva školska policajca raspoređena po smenama, a od direktorke Ivane Orolicki smo saznali da je celodnevno prisustvo policije u školi naišlo na pozitivne reakcije i zaposlenih i đaka.

– I nastavnici se već neko vreme ne osećaju bezbedno. Tako da nije ova mera naišla na ovu vrstu otpora, prihvaćena je, svi se osećamo sigurnije i kada imamo i školsko obezbeđenje i školske policajce – istakla je.

Ipak, za dugoročnu bezbednost u školama prisustvo policajaca nije dovoljno, već je neophodno raditi na vraćanju autoriteta i poštovanju nastavnika, smatra Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

– Na prvom mestu, srž svega je nastavnik, razredni starešina, o tome mora da se vodi računa, oni rade sa decom, taj vaspitni deo je vezan samo za te nastavnike. Ovo je dobro što policija radi i što kontroliše, ali je učionica sasvim druga stvar – rekao je.

Da bi i škole dobile drugi lik, iz MUP-a najavljuju da će se raditi na tome da se nadležnosti školskih policajaca definišu malo drugačije. Za sada je poznato da će školski policajac svaku pojavu vršnjačkog nasilja morati da prijavi pedagoškoj službi, centru za socijalni rad i nadležnoj policijskoj stanici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare