ŠTA TREBA URADITI SA ORUŽJEM KOJE JE OSTALO POSLE SMRTI VLASNIKA: Važno obaveštenje za građane, MUP objavio SVE DETALJE

Povodom poziva za predaju neregistrovanog oružja i municije, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava građane da do 8. juna mogu predati i legalno oružje, koje im je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika, saopštio je MUP.

Sada su objavljeni i detalji, te se napominje da građani koji predaju policiji ovakvo oružje treba da omoguće svoje podatke, kako bi im se izdala potvrda o njegovom deponovanju i o tome obavestila Poreska uprava, kako preminulo lice više ne bi bilo poreski obveznik.

Takođe, ovde piše i sve o tome koje vaše lične podatke morate da ostavite. Govori se i o posledicama ukoliko zadržite oružje.

Da li oruže koje je ostalo iza smrti vlasnika mogu da nastavim da držim? 

Ne. Oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika se mora predati na čuvanje policiji, do okončanja ostavinskog postupka i određivanja vlasnika. Tek nakon određivanja vlasnika, oružje će vam biti vraćeno.

Da li treba da ostavim lične podatke prilikom predaje ovakvog oružja? 

Da. Građani koji predaju policiji ovakvo oruže treba da omoguće svoje podatke kako bi im se izdala potvrda o negovom deponovanju i o tome obavestila Poreska uprava.

Zašto se obaveštava Poreska uprava u ovom slučaju? 

Poreska uprava se mora obavestiti kako preminulo lice više ne bi bilo poreski obveznik na oružje, jer je u pitanju legalno oružje koje je u evidencijama Ministarstva unutrašnih poslova.

Da li je obavezna predaja ovakvog oružja? 

Da. U skladu sa zakonom, svaki građanin kod koga se ovo oružje nalazi u obavezi je da ga preda MUP-u na čuvanje do rešavanja pitanja vlasništva nad oružjem.

Posedujem ovakvo oružje već duže vreme, ali ga nikada nisam predao na čuvanje, niti je okončan ostavniski postupak. Da li ću snositi posledice ukoliko ga sada predam? 

Ne. Građani koji predaju oružje koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje, neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna 2023. godine.

Gde i kada mogu da predam oružje na čuvanje? 

Građani Republike Srbije mogu da predaju oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika u svim policijskim stanicama širom zemlje svakog dana od 7 do 19 sati, sve do 8. juna.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare