ZA TRI DANA PREDATO 3.000 DUGIH CEVI: Porasla i prodaja sefova za čuvanje oružja! „Prodali smo sve što smo imali na lageru“

U prva tri dana akcije razoružavanja Srbije predato je 3.000 komada oružja i dugih cevi i na desetine hiljada metaka i minsko-eksplozivnih sredstava. Istovremeno je u specijalizovanim radnjama porasla prodaja sefova i ormara za čuvanje oružja zbog najave rigoroznih kontrola da li vlasnici poštuju bezbednosna pravila za čuvanje naoružanja.

Nakon dva stravična masakra koja su potresla srpsku javnost, u kojima je ranjena 21 osoba, a ubijeno čak 17 ljudi, među kojima su i učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je kao jednu od glavnih mera i razoružavanje Srbije.

– Predato je 3.000 komada oružja i dugih cevi, na desetine hiljada metaka i minsko-eksplozivnih sredstava. To je dobra vest zato što je za toliko manji rizik za građane Srbije. Dobijam pisma u kojima mi kažu da nije oružje to koje ubija, već zločinački um, ali očigledno da ne možemo da otkrijemo odmah ko su ti umovi, zato je ovo važna akcija i dobro je što smo pokrenuli ovu akciju – rekao je Vučić na TV Pink i dodao:

– Nastavićemo sa uzimanjem nelegalnog oružja, a onda ići na analizu svega što je legalno.

Pištolj
foto: Shutterstock

Poslednjih nekoliko dana porasla je i prodaja sefova i ormara za čuvanje oružja, to nam je potvrđeno u nekoliko firmi.

– Ogromna je potražnja. Sve što smo imali na lageru od ormara za čuvanje oružja je prodato u prethodnih nekoliko dana. Trenutno u radnji nemamo nijedan ormar, rafovi su prazni. Očekujemo da stignu nove količine. Sefova ima – rekao je za Kurir Vukan iz jedne prodavnice koja prodaje ove proizvode.

Nemanja Antić iz radnje koja se bavi prodajom oružja i ostale opreme kaže nam da su cene sefova i ormara od 200 do 3.000 evra.

– Generalno je porasla prodaja u poslednjih godinu dana nakon izmena Zakona o oružju i municiji. Obavezno je da, ako imate oružje u kući, morate imati sef ili ormar koji se zaključava ključem ili šifrom, ta šifra ili ključ po zakonu mora da stoji samo kod vlasnika oružja. Takođe, sama municija se mora držati odvojeno od oružja i mora biti isto pod ključem ili šifrom u fioci u sefu ili ormariću – objašnjava Antić.

Sigurnost

Hitan prijem policajaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je obezbeđeno veliko prisustvo policajaca u školama, navodeći da deca i roditelji, kao i nastavnici veoma pozitivni reaguju.

 Nastavnici će se osećati sigurnije jer ima i dece nasilnika, ne samo onih koji su zločinci, već i nasilnika koji misle da mogu da izmiču stolicu učiteljici, koji misle da imaju pravo da se ponašaju bahato, siledžijski. Svi će se osećati sigurnije, to nam je cilj i zato moramo da idemo s hitnim prijemom novih policajaca i verujem da su to neke vesti koje ulivaju sigurnost građanima Srbije – rekao je Vučić.

Navodi da je zakonska obaveza dobra jer vodi u dodatnu bezbednost građana:

– Sefovi i ormari su čelični po konstrukciji, komore koje su unutra imaju protivzapaljivu membranu, pod ključem su i obično moraju imati mogućnost da se ušrafe u zid ili u patos. Važno je napomenuti da se oružje mora čuvati u sertifikovanim sefovima i ormarićima, a ne u nekim improvizovanim.

Građani Srbije trenutno poseduju više od 766.665 komada oružja, od čega 232.310 pištolja i revolvera. Akcija razoružavanja Srbije počela je u ponedeljak i trajaće do 8. juna. MUP poziva građane koji imaju neregistrovano oružje da ga predaju najbližoj policijskoj stanici ili da kontaktiraju s policijom da dođe po oružje ili eksplozivne naprave.

Činjenice / Svi detalji o predaji oružja

– oružje se može predati do 8. juna u policijskim stanicama

– građani mogu da predaju svoje neregistrovano oružje svakog dana od 7 do 19 sati

– građani mogu da predaju oružje bez davanja ličnih podataka

– mogu se predati sve kategorije oružja, njihovi delovi i municija, eksplozivne naprave i sredstva

– građani mogu da zatraže od policije da dođu na adresu po oružje i eksplozive naprave

– građani mogu da predaju i svoje registrovano oružje ukoliko to žele

– onima koji predaju nelegalno oružje neće biti izrečena kaznena mera

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare