AKO OVO NE PLATITE DO 15. MAJA, ČEKA VAS OGROMNA KAMATA: Za redovne platiše sada može i karticom i to bez dinara provizije

Druga rata poreza na imovinu fizičkih lica za ovu godinu dospeva na naplatu 15. maja, a iz Narodne banke Srbije navode da se dina karticom na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija porez može platiti bez provizije.

Iz NBS ističu da se ovom karticom, na šalterima Uprave za trezor, bez provizije mogu platiti i porez na dohodak građana, na promet motornih vozila, dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva kao i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika.

Uz niske naknade na šalterima Uprave za trezor istom karticom se mogu, platiti i računi za struju, javnih preduzeća „Infostan tehnologije“ i „Informatika“ Novi Sad, Telekom i slično.

Porez na imovinu fizičkih lica može da se izmiri i skeniranjem NBS IPS QR koda na rešenjima na kojima je pripremljen ovaj kod, korišćenjem mobilne aplikacije banke u kojoj obveznici imaju račun.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru. Međutim, zbog državnog praznika rok za plaćanje prve rate ove godine pomeren je za 14. februar.

Poreznici ističu da je veoma važno da se ne kasni sa plaćanjem rate poreza na imovinu, s obzirom na to da svaki dan kasnije uplate nosi i visoke kamate, od skoro 0,2 odsto dnevno. Osim kamate, vlasnicima nekretnina preti i naplata kazne za izbegavanje plaćanja poreza koja iznosi do 50 odsto utvrđenog poreza, ali ne manje od 5.000 dinara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare