Koja je najniža starosna granica za krivičnu odgovornost dece u drugim zemljama?: U Srbiji je 14

U Srbiji je 14 godina minimalna starosna granica krivične odgovornosti kod dece, a slično je i u našem regionu i većini evropskih zemalja.

Posle vesti da maloletni K.K. osumnjičen da je ubio devet osoba u pucnjavi u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, nema navršenih 14 godina i da ne može biti krivično odgovoran, postavlja se pitanje kako se takvi slučajevi tretiraju u svetu.

Slični propisi kao u Srbiji kada je reč o tome, važe i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Albaniji.

Tako je većinom i u drugim evropskim zemljama poput Belgije, Nemačke, Austrije, Italije, Letonije, Litvanije, Rusije, kao i Japana.

Donja granica krivične odgovornosti recimo u Grčkoj i Norveškoj je 15 godina, a u Belgiji, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji 16 godina, pokazuju podaci na sajtu Wikipedia.

U Turskoj krivična odgovornost kod dece važi već od 12 godina, kao i u Mađarskoj, gde deca od 12 godina mogu krivično odgovarati samo za ubistvo sa predumišljajem, ubistvo iz nehata i telesne povrede koje su dovele do smrti ili su dovele do povreda opasnih po život, a od 14 godina za druga krivična dela. U Portugaliji takođe, a u Poljskoj sa 13.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, postoje razlike. Tako deca starosti 10 godina u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj mogu biti uhapšeni u slučaju veoma teškog zločina poput ubistva, dok u Škotskoj deca mlađa od 12 godina ne mogu biti osuđena niti imati krivični dosije.

U Sjedinjenim Američkim Državama, na nivou država u njih 28 ne postoji minimalna starosna granica za krivičnu odgovornost. Za krivična dela na federalnom nivou, minimalnni uzrast za krivičnu odgovornost je 11 godina. Tako recimo, Masačusets ima najstariji minimalni uzrast za krivičnu odgovornost od 12 godina, bez izuzetka, a Severna Karolina najmlađi uzrast od svega šest godina.

U Kini deca mogu krivično odgovarati već sa 12 godina.

Situacija je veoma različita u nekim zemljama, pa tako u Iranu postoji krivična odgovornost od 9 godina za devojčice, a 15 za dečake, u Jemenu i Zimbabveu, Tajlandu, Tanzaniji, Kataru, Kuvajtu, Nigeriji i još ponegde već od 7 godina.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare