KAKO POMOĆI DECI KOJA SU VIDELA KRVOPROLIĆE U UČIONICI SMRTI NA VRAČARU? Psihijatar: U ovom slučaju potražite STRUČNU POMOĆ

Nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u kojoj je učenik sedmog razreda ubio školskog čuvara i više učenika, svi su u šoku. Ova strašna tragedija najviše je pogodila đake i njihove roditelje koji ne mogu da se oporave.

Dr sci. med. Petar Vojvodić psihijatar kako da roditelji razgovaraju sa decom koja su danas videla beživotna tela, krv i užaz kakav se do sada nije dogodio na ovim prostorima.

– Pošto je sad ovo akutuna situacija, deca koja su bila na licu mesta treba da sada budu kod kuće, dalje od škole i mesta gde se sve to izdešavalo. Najvažnije da se deca sada osećaju sigurno, a to je moguće kod kuće sa porodicom. Da budu u sigurnoj zoni, porodičnoj atmosferi, da roditelji uzmu bolovanje i daju detetu vremena da obradi ovo traumatično iskustvo – kaže dr Vojvodić.

Ne moraju da prepričavaju šta se desilo

On ističe da decu ne treba siliti da pričaju o svemu što se desilo, zato što su ona sada u stanju šoka.

– Neko od učenika će biti ćutljiv, dislociran, gledaće u jednu tačku, neko će vrištati, plakati, neko će misliti da je baš ono krivo za to što se desilo. Roditelj mora da kaže detetu da će sve biti u redu, i da su sve njegove reakcije ok. Dete sada ne sme da se retraumatizuje, mora da se čeka da ono samo pločne da priča o tome.

Ako dete ne može da se smiri – treba mu stručna pomoć

Međutim, upozarava Vojvodić, ako je dete previše uzmemireno, ako gubi kontolu, povraća od straha, ne može da spava – treba otići kod psihijatra ili kod psihologa.

– I što je jako važno moj savet je da se deci sada ograniči dostupnost informacija. Televizija, vesti, telefoni, da se ograniče i da se obavezno sklone od njih jer ih to dodatno uznemirava. Sad im treba mir tišina, da se skupe, srede…Treba apelovati na Ministarstvo zdravlja i prosvete da se ovaj deci omogući urgentna psihološka pomoć i da se obezbede psihijatri i psiholozi po školama i ustanovama koji bi im bili na raspoloiganju. Da se organizuje radna grupa sa stručnjacima koji su obučeni da detetu pruže podršku.

Deca da ostanu kod kuće

Učenici škole u kojoj se desila tragedija po mišljenju psihijatra kod kuće treba da ostanu koliko god im je potrebno, a roditelji da im obezbede uslove da se osećaju bezbedno.

– Amerika prednjači po ovoj vrsti patologije koja se sada izvozii kod nas. Nažalost, porodica je oštećena, deca su prepuštena mrežama, raznim uticajima koji ih čine destabilizovanim i van emotivne regulacije. Osmoro dece je poginulo, zašto? Moramo da se bavimo svojom decom, a ne da ih vaspitava internet. Valjda ćemo naučiti nešto iz ove strašne tragedije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare