Upozorenje: Ako vidite zmije da nepomično leže ne dirajte ih, to može biti veoma opasno 

Vladica Stanković iz Vladičinog Hana najpoznatiji srpski zmijolovac kaže da zmijama smeta kišovito vreme

Topli aprilski dani iz zimskog sna probudili su opasne gmizavce, pa tako građani širom Srbije zmije mogu videti na livadama, putevima, ali i blizu svojih kuća. Ipak, promenljivo i kišovito, hladnije vreme zbunjuje gmizavce zbog čega ih možete naći u prirodi nepomične.

Ako kraj puta vidite da se zmija ne pomera i deluje kao da je mrtva, ipak je ne dirajte jer je živa i samo nije stigla da pobegne od vas, piše Kurir. 

Vladica Stanković iz Vladičinog Hana najpoznatiji srpski zmijolovac kaže da zmijama smeta kišovito vreme.

– Zmije su se izmilile s prvim toplim danima, one su aktivnije i pokretljivije kada sakupe dovoljno toplotne energije. Čim bude još toplije, biće još pokretljivije. Maj i jun su im sezona parenja, tada su najpokretnije. Ipak, desi se da i njih iznenadi pljusak i zahlađenje. Onda ne mogu da dostignu svoju regularnu „radnu temperaturu“ i onda se desi da ne stignu da pobegnu ako im ide čovek u susret. U tim situacijama, kao i inače, ne treba ih dirati. Treba se odaljiti i pustiti ih da odu svojim putem. Zmija nikad neće napasti čoveka, one se sklanjaju od nas – kaže Stanković.

Mislila sam da je grana

Čitateljka Kurira R. T. koja živi na periferiji Beograda kaže da je maltene prošla preko zmije, i da životinja nije odreagovala.

– Stanujem na levoj obali Dunava, u blizini kanala. Šetala sam psa kada me je uhvatio pljusak. Dok sam žurila da se sklonimo sa kiše, primetila sam da je pas pretrčao preko nečega, učlinilo mi se da je grana. I ja sam prošla na par centimetara od nje. Kad sam bolje pogledala, shvatila sam da je zmija. U pitanju je bila vodena zmija, duža od metar. Nije se pomerala, delovalo je kao da je mrtva. Kad sam posle pola sata opet prošla tuda, nije je bilo, sklonila se – kaže čitateljka.

Stanković podseća da ljudi kada u prirodi nađu zmiju, ne smeju da je diraju i uznemiravaju:

– Sve vrste zmija su zakonski zaštićene i kažnjivo je svako uznemiravanje i ubijanje zmija. Tri najopasnije otrovnice koje žive na teritoriji naše zemlje su poskok, šarka i šargan. Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1.500 metara nadmorske visine. Najjači otrov ima poskok. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko 2%, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za ceo život.

Kazne za ubijanje zmija:

Šarka, planinski šargan – 100.000 dinara

Četvoroprugi smuk – 50.000 dinara

Šilac – 50.000 dinara

Sve ostale vrste – 40.000 dinara

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare