CRNA GORA PRODAJE DVE RAKETNE TOPOVNJAČE I POMOĆNI BROD: Ukupna cena za tri proda 2,36 miliona evra

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu odbrane da u objedinjenom postupkum pokuša da proda dve raketne topovnjače tipa „Rade Končar“ i pomoćni transportni brod-oružar PO-91 „Lubin“ za ukupno nešto preko 2,36 miliona evra.

Kako se navodi u „Informaciji o predlogu rešavanja statusa plovnih obvjekata: raketna topovnjača RTOP-404, pomoćni brod oružar PO-91 i raketna topovnjača RTOP-406“ koju je pripremilo Ministarstvo odbrane (MO), Vlada je te objekte još 2018. i 2022. godine proglasila viškom i stavila na prodaju.

Do sada su bezuspešno pokušane dve prodaje RTOP-404 i PO-91 po početnoj cijeni od 1,5 miliona eura za topovnjaču, odnosno 373.221 evro za pomoćni brod. Na te iznose ova dva plovila inače procenila je komisija MO, ali ni nakon dva pokušaja, nije bilo zaintereovanih kupaca.

Zbog toga je MO, pozivajući se na Uredbu o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, predložio, a Vlada u četvrtak prihvatila, da se početne cene za ova dva broda za sledeći pokušaj njihove prodaje umanje za 30 odsto.

Stoga je nova početna cijena za topovnjaču 1.050.000 eura, a za transportni brod samo 261.255 eura. Dodatno, budući da je u avgustu prošle godine Vlada odlučila da se proda i raketna topovnjača RTOP-406 za koju se prethodnih godina planiralo da se rekonstruiše u patrolni brod, to je odlučeno da se i ona ponudi kupcima zajedno sa RTOP-404 i PO-91, a na što je saglasnost u međuvremenu dalo i Ministarstvo finansija.

„Uzimajući u obzir da su raketna topovnjača RTOP-404 i raketna topovnjača RTOP-406 isti tip brodova, istih taktičko-tehničkih karakteristika, godine proizvodnje i identičnog kvalitativnog stanja, Ministarstvo odbrane predlaže da početna cena raketne topovnjače RTOP-406 bude ista kao i cijena raketne topovnjače RTOP-404, po gore navedenom predlogu i da se u skladu sa članom 5 Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini sprovede objedinjeni postupak njihove prodaje“, piše u Informaciji koju je u četvrtak prihvatila Vlada iako ovi podaci nisu tačni jer je RTOP-406, osim što je dve godine mlađa od RTOP-404, u znatno boljem tehničkom stanju od svoje starije sestre-blizankinje, jer je ovaj brod pre osam godina dokovan i delimično remontovan u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

RTOP-404 međutim, prema dostupnim podacima, nije dokovana niti je na tom brodu rađen bilo kakav ozbiljniji remont još od daleke 2005. godine. Raketne topovnjače tipa „Rade Končar“ građene su u seriji od šest brodova za Jugoslovensku Ratnu Mornaricu od 1977. do kraja 1980. godine u Kraljevici.

Ovi tada vrlo moderni i veioma brzi mali ratni brodovi punog deplasmana od 250 tona, bili su naoružani sa po dva moderna i izuzetno precizna višenamjenska brodska brzometna topa „bofors“ M-70 kalibra 57mm i sa po dvije protivbrodske rakete P-22, a postizali su maksimalne brzine od čak 40 čvorova. Jedan od tih brodova, bivša RTOP-402 ostala je na remontu u Hrvatskoj kada je izbio građanski rat u bivšoj Jugoslaviji nakon čega je uvrštena u flout Hrvatske Ratne Mornarice gdje i sada plovi pod imenom RTOP -21 „Šibenik“, dok je pet preostalih brodova ovog tipa JRM kada se povukla iz Hrvatske, sa sobom dovela u Crnu Goru.

Dva broda, RTOP-401 i RTOP-403 su u međuvremenu rashodovana i isečena u staro železo, dok je RTOP-405 prije četiri godine rekonstruisana i pretvorena u patrolni brod P-105 „Durmitor“ koji službuje u Mornarici VCG. Pomoćni brod oružar PO-91 „Lubin“ sagrađen je 1981. PO-91 „Lubin“ je na žalost, vrlo zapušten brod koji Mornarica nije dokovala i remontovala već više od dvadeset godina. Dva njegova po godinu dana mlađa blizanca PO-92 i PO-93 nekadašnja Mornarica Vojske Jugoslavije je 1997. ustupila Vladi Crne Gore, a ova ih je odmah preprodala privatnicima. Jedan od njih – bivši PO-92 je pod imenom „Boka Star“ zaplenjen 2002. godine u Rijeci pod optužbom da je krijumčario vojni materijal za Irak, iako je ta zemlja bila pod međunarodnim embargom.

U 14 kontejnera smještenih na brodu tada je pronađeno ukupno 208 tona eksplozivnog punjenja za jugoslovensko-irački višecevni bacač raketa „Orkan“, nitrit-acid koji se koristi za ispaljivanje raketa zemlja-zemlja „Skud“, rezervni delovi za topove i barutna punjenja za topovske granate. Nakon višegodišnjih sudskih peripetija i zadržavanja u Rijeci , „Boka Star“ je početkom 2012. izrezana u staro gvožđe u Turskoj. Treći blizanac – nekadašnji PO-93, i danas plovi kao trgovački brod pod imenom „Carlota II“ u zapadnoj Africi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare