PREMINUO LEGENEDARNI GLUMAC I KOMIČAR: Urnebesna uloga domaćice i modne ikone mu je obeležila karijeru, svi su ga obožavali

Komičar Beri Hampfriz preminuo je u 89. godini, potvrdila je njegova porodica. Njegov najpoznatiji lik je dama Edna Everidž, majka, žena, domaćica i modna ikona.

Komičar i glumac je polomio kuk u februaru nakon pada, a od početka marta se nalazio u bolnici u Suidneju zbog komplikacija posle operacije.

Hampfriz će ostati najpoznatiji po liku Edne Everidž koja je postala televizijski hit u Britaniji tokom 70-ih godina, a 80-ih je imao i sopstveni šou „Dame Edna Everage Experience“.

Rođen u Melburnu 1934. godine, on se 1959. preselio u London gde je karijeru počeo u pozorištu Vest End.

Pod uticajem avangardnog umetničkog pokreta dadaizma, postao je jedna od vodećih ličnosti na britanskoj komičarskoj sceni uz Alana Beneta, Dadlija Mura i Spajka Miligana.

Takođe, on je stvorio i likove poput pijanog diplomate sera Lesa Patersona i Sendi Ston koja uvek gunđa.

Pozajmio je glas i ajkuli Brusu u animiranom filmu „Finding Nemo“, kao i u komediji iz 1967 „Bedazzled“, zatim „Spice World“, „The Hobbit and Absolutely Fabulous: The Movie“.

Među primima se od legendarnog komičara oprostio i australijski premijer naglaivši da je je „bio odličan satiričar sa sjajnim smislom za humor, pisac i apsolutno jedan od milion koji je bio nadaren,a li i bio poklon drugima“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare