Danas se zvanično završava grejna sezona u Srbiji: Poznato do kada će biti topli radijatori

Grejna sezona se danas zvanično završava, ali će se do 3. maja grejati u skladu sa spoljašnjim temperaturama, izjavio je direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović.

Grejna sezona traje šest meseci od 15. oktobra do 15. aprila. Zbog lepog vremena u oktobru toplane su sa grejanjem uglavnom počele od 1. novembra.

– Grejaće se u skladu sa spoljašnjim temperaturama, u toku jutarnjih i večernjih sati. Formalni prekid se može dogoditi tek 1. maja, odnosno 3. maja, u skladu sa odlukama i načinima snabdevanja toplotnom energijom koju donose lokalne samouprave i one se nešto razlikuju u svim gradovima i opštinama – rekao je Stojanović za RTS.

On je naveo da će tokom uskršnjih praznika isporuka toplotne energije biti u kontinuitetu, a da će se od ponedeljka i utorka konstantno pratiti vremenska prognoza.

– Isporuka će biti ili tokom celog dana, ako budu uslovi zahtevali, ili samo ujutru i popodne, sve zavisi kako spoljašnje temperature budu zahtevale – kazao je Stojanović.

Da li će rasti cene grejanja?

Govoreći o ceni grejanja s obzirom na to da je najavljeno povećanje cene gasa od maja za 10 odsto, Stojanović je naveo da nadležnost nad cenama, povećanjem ili smanjenjem, imaju isključivo jedinice lokalnih samouprava.

– Toplane će svojim nadzornim odborima podneti zahteve za korekcije cene i konačnu reč daće nadležni organi u lokalnim samoupravama – rekao je Stojanović.

U Prijepolju će grejati i u maju

Grejna sezona u Prijepolju biće produžena za 15 dana, a topli radijatori neće dodatno koštati korisnike daljinskog grejanja u ovom gradu.

Ovo je saopštio predsednik Opštine Drago Popadić, navodeći da se i posle 15. aprila, kada bi kotlarnice trebalo da se ugase, očekuju hladni dani. Tako da će grejna sezona potrajati do 1. maja, a građani tu povlasticu neće osetiti na računima.

Ovo je saopštio predsednik Opštine Drago popadić, navodeći da se i posle 15. aprila, kada bi kotlarnice trebalo da se ugase, očekuju hladni dani. Tako da će grejna sezona potrajati do 1. maja, a građani tu povlasticu neće osetiti na računima.

Grejanje u Beogradu biće produženo po potrebi

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane”neometano pruža uslugu i isporučuje toplotnu energiju svim korisnicima, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Vanja Vukić.

– Nagli pad temperature i snežne padavine u Beogradu nisu stvorili probleme u isporuci toplotne energije. Manjih prekida je bilo u Barajevu. Razlog tome je bio nestanak struje, ali je i taj problem rešen. Beograđani će i narednih dana imati grejanje, a prema odluci Skupštine grada do kraja grejne sezone, odnosno i nakon toga ukoliko bude potrebe i ako temperature budu ispod proseka – istakao je Vukić.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare