PREMIJERKA BRNABIĆ S PREDSEDNIKOM SEVERNE MAKEDONIJE: Ekonomski i politički odnosi sve bolji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije „sve bolji“, čemu je, po njenim rečima, umnogome doprinela inicijativa Otvoreni Balkan.

Ona je posle sastanka sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim izjavila da je Srbija četvrti trgovinski partner te zemlje, a da će ove godine trgovinska razmena dve zemlje preći 1,5 milijardu evra.

„Približavamo se robnoj razmeni od dve milijarde evra. Prošle godine ona je dostigla 1,48 milijardi i za 28 odsto je veća nego 2021. godine“, kazala je premijerka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kovačevskim u Palati Srbija u Beogradu.

Ocenila je da je unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa „direktna posledica“ inicijative Otvoreni Balkan.

„Kritizera te inicijative ima nažalost dosta, ali je Otvoreni Balkan u interesu svih“, kazala je premijerka.

Kazala je da su delegacije dve zemlje na današnjem sastanku u Beogradu razgovarale i o unapređenju trgovine i razmene prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, koji, po njenim rečima, čine 40 odsto međusobne razmene.

Premijerka je navela da su dve strane razgovarale i o uspostavljanju interoperabilnog elektronskog sistema naplate putarina koji će olakšati građanima da putuju kroz dve zemlje.

„Imamo 30 dana da se usaglasimo i dodatnih 60 dana za testiranje sistema. Očekivanja su da se tokom letnje sezone sistem pusti u funkciju. To je prva faza, nadamo se proširenju i na Albaniju, a zatim i na Hrvatsku i Grčku, kako bi olakšali putovanja i postali još atraktivniji za transport roba“, kazala je Brnabić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare