BLIZU SMO GRANICE KOJA SE RANIJE NIJE SMELA PREĆI: Orban upozorava, lideri EU počinju da razmišljaju o slanju trupa u Ukrajinu

Sukob u Ukrajini je „zabrinjavajući i opasan“ i nije preterano reći da postoji realna opasnost od svetskog rata, tvrdi mađarski premijer Viktor Orbankoji navodi da se „sve više odlučuje o upotrebi novijeg i jačeg naoružanja“, kao i da „Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu“, prenosi MTI.

„Dok, s jedne strane, može zvučati kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može doći do trećeg svetskog rata, to je realna opasnost“, istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve krvaviji i suroviji, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

Istovremeno, ljudi u Evropi počeli su više da govore o prekidu vatre i mirovnim pregovorima, dodao je on i napomenuo da se predlog Budimpešte za rešavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre.

„Mađarski parlament će usvojiti rezoluciju koja odražava naš stav, zahtevamo mir i prekid vatre“, rekao je Orban.

On je dodao da se u mađarskom predlogu ne radi o tome kakvu vrstu mirovnog sporazuma treba potpisati, već da je reč samo o prekidu vatre.

„Mora se postići prekid neprijateljstava. Ljudski životi se više ne smeju gubiti. Kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore“, rekao je Orban.

I lideri Evropske unije mogli bi da počnu da se dogovaraju o potencijalnom slanju mirovnih trupa u Ukrajinu, rekao je mađarski premijer.

„Blizu smo činjenice da u razgovorima evropskih lidera postaje legitimno i prihvaćeno pitanje da li zemlje članice EU mogu da pošalju trupe neke vrste mirovnog tipa ili je bolje da ih ne šalju. Blizu smo te granice koja se ranije nije mogla preći“, rekao je Orban na radiju Košut.

Pre godinu dana, kako je naveo Orban, bilo je spora oko toga može li se u Ukrajinu slati teško oružje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Mađari su i tada i sada rekli ne. Ali i zapadne zemlje su oklevale. Sada to nije pitanje. Sada je samo pitanje koliko tenkova, ili koliko aviona, ili granata sa elementima koji sadrže uranijum, ili trupa“, rekao je mađarski premijer.

Zapad je potcenio Rusiju

Zapadne zemlje su napravile grešku potcenivši sposobnost Rusije da se prilagodi sankcijama, i to se pokazalo već nakon uvođenja prvih ograničenja 2015. godine, izjavio je Orban, a prenele „RIA Novosti“

„Potcenjivanje sposobnosti jedne zemlje, posebno velike poput Rusije, da se prilagodi je fatalna greška. I vidim da se Rusija prilagođava situaciji evropskih sankcija koje su joj uvedene“, rekao je on.

Za tri godine Rusija je izgradila svoju poljoprivredu i prehrambenu industriju do te mere, da, kako ocenjuje Orban, kada bi Mađarska želela da izvozi hranu u tu zemlju – ne bi uspela, ili bi joj to bilo daleko teže nego pre uvođenja sankcija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare