IZMENJEN PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU MOŽDANE SMRTI U SRBIJI: Ministarstvo zdravlja uvelo promene, evo šta se ovim PROPISUJE 

Ministarstvo zdravlja promenilo je Pravilnik o medicinskim kriterijumima, načinu i uslovima za utvrđivanje smrti, a izmene su juče objavljene u Službenom glasniku.

Ovim pravilnikom propisuju se medicinski kriterijumi, način i uslovi za utvrđivanje smrti, kao i sastav i način izbora komisije zdravstvene ustanove koja utvrđuje smrt lica po neurološkim kriterijumim.

Izmenjen je, zapravo, dopunjen član 2, pa sada pored navoda “ smrt lica, nastupila je ako je na osnovu medicinskih kriterijuma, sa sigurnošću utvrđen i potvrđen potpuni i konačni prestanak moždane cirkulacije (u daljem tekstu: moždana smrt)“, dodat i stav:

„Smrt je trajni i nepovratni gubitak svih vitalnih bioloških funkcija ćelija i tkiva u organizmu koji se dokazuju po medicinski utvrđenim standardima.“

Kako se navodi u članu 3, moždana smrt lica je nastupila ukoliko je nastao potpuni i nepovratni gubitak moždane cirkulacije, koji podrazumeva ireverzibilni prekid ili gubitak funkcije velikog i malog mozga, kao i moždanoga stabla. Moždana smrt lica se utvrđuje na osnovu kliničkog pregleda, a potvrđuje dijagnostičkim postupkom u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 4 ovog pravilnika definiše medicinske kriterijume za utvrđivanja moždane smrti su – nepovratno oštećenje mozga, etiologija, koja je dovela do oštećenja mozga, ako je osoba ima kliničku sliku apneične kome (nema spontanih pokreta disanja i ima ugašene reflekse moždanog stabla) i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Moždana smrt lica se utvrđuje na osnovu dva uzastopna klinička pregleda. Između prvog i drugog kliničkog pregleda treba da protekne najmanje šest sati za maloletno lice starosti preko 12 godina života i za punoletno lice, zatim 12 sati za maloletno lice starosti od dve do 12 godina života, 24 sata za maloletno lice starosti od dva meseca do dve godine života.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare