OD BEOGRADA DO ČAČKA ZA SAT VREMENA! Vesić: Saobraćajnica Novi Beograd – Surčin od petka spremna za vozače! 

Brza saobraćajnica od Novog Beograda do Surčina, dužine 7,9 kilometara, biće otvorena za saobraćaj od petka.

Nova deonica će povezivati Novi Beograd sa autoputem „Miloš Veliki“ i skratiti putovanje do autoputa za desetak kilometara.

Odsad će vozači koji krenu sa Novog Beograda moći da stignu do Čačka za samo sat vremena!

Završni radovi

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da se izvode završni radovi asfaltiranja, ali da će 31. marta saobraćajnica biti spremna za vozače.

– Ova deonica je od strateške važnosti, posebno za građane Novog Beograda i Surčina jer će uz ovih 7,9 kilometara skratiti izlazak na auto-put. Na trasi su izgrađene četiri raskrsnice, dva nadvožnjaka i tri mosta. Građani će se na ovaj put uključivati iz Vojvođanske ulice, gde će se nalaziti i kružni tok, a takođe će biti izgrađena i petlja Surčin 1, koja će voditi do centra opštine, ali i do novog nacionalnog stadiona. U radove, koji su zvanično počeli u martu 2021, uloženo je 70,5 miliona dolara. Uz ovaj novi put biće manje zagađenje u naseljima, porašće vrednost kuća u ovom delu grada, jer se one sada nalaze na brzoj saobraćajnici. Sve su to dodatni benefiti koji idu uz izgradnju ovako važne deonice – napominje Vesić.

Karakteristike saobraćajnice

* dužina :7,9 kilometara* tri trake u svakom smeru * ima dva nadvožnjaka i tri mosta
* iznos radova: 70 miliona dolara

On dodaje se ovih dana asfaltiraju poslednji metri novog puta, radi se u tri smene kako bi do kraja nedelje prvi automobili prošli ovom trasom.

Prema Vesićevim rečima, nakon otvaranja brze saobraćajnice 3,5 miliona evra biće uloženo u izgradnju petlje Jakovo, koja će povezati to naselje sa ovom deonicom.

– To će omogućiti da 40.000 ljudi koji žive u tom kraju grada brže izlaze na autoput „Miloš Veliki“, čime će se rasteretiti autoput Beograd – Šid jer se neće više preko njega izlaziti na „Miloš Veliki“ – kaže Vesić.

Početak i kraj

Projektant Nemanja Mutić, iz kompanije „Čajna komunikejšn konstrakšen“, koja je uz naše kompanije radila na izgradnji ove deonice, kaže da brza saobraćajnica predstavlja početak i kraj autoputa „Miloš Veliki“.

– Zasigurno mogu da kažem da je sve urađeno na vrhunskom nivou. Radili smo danonoćno, a ispoštovane su sve građevinske procedure, pravila gradnje i testiranja. Deonica ima tri trake po smeru, širine preko tri metra, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine dva, a biciklističke širine 2,2 metra – navodi Mutić.

Obilaznica oko Beograda od 1. juna

Ministar Goran Vesić najavio je i da će 1. juna biti završena obilaznica oko Beograda do Bubanj Potoka, što, kako je rekao, znači da tranzitni saobraćaj više neće ići preko Gazele.

– U međuvremenu radimo punom parom Sremska Rača – Kuzmin, koji treba da bude gotov krajem godine. To je deo autoputa Beograd – Sarajevo. Radimo nastavak autoputa „Miloš Veliki“ od Pakovraća do Požege, a u aprilu ćemo pustiti prvi deo Moravskog koridora od Pojata skoro do Kruševca – rekao je ministar Vesić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare