Snažan ciklon već od noćas kratko nas vraća iz proleća u zimu. Šta nam donose kraj marta i početak aprila?

Već u noći između nedelje i ponedeljka u Srbiji se očekuje naoblačenje, a u drugoj polovini noći na severu i na zapadu Srbije očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom

Ovogdišnji početak proleća proteći će u znaku veoma promenljivog vremena, uz česte temperaturne oscilacije. Pre nekoliko dana proleće je i kalendarski počelo, a već u petak u Srbiji je mereno letnjih 27 stepeni, u Beogradu 26 stepeni (prosek maksimalne temperature za kraj marta je od 12 do 16°C).

Subota je donela više oblačnosti i niže temperature, ali i dalje toplo vreme, dok je tokom poslepodneva i večeri širom Srbije bilo kiše i pljuskova sa grmljavinom, a na zapadu Srbije bilo je i jakih grmljavinskih oluja sa gradom, naročito na području Užica i Požege i u planinama oko Valjeva.

Drugi dan vikenda protiče u znaku sunčanog i toplog prolećnog vremena. Maksimalna temperatura biće danas do 21°C, u Beogradu do 20 stepeni. Južni i jugoistočni vetar biće u pojačanju, a vazdušni pritisak je u osetnijem padu i sve to uvod je u veoma jaku promenu vremena koja se očekuje u ponedeljak.

Već u noći između nedelje i ponedeljka u Srbiji se očekuje naoblačenje, a u drugoj polovini noći na severu i na zapadu Srbije očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

U ponedeljak će preko našeg područja premeštati ciklon, a u sklopu njega i hladni front, pa se očekuje oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i izraženiji pljuskovi sa grmljavinom.

Samo će na jugu i istoku ujutro i pre podne biti suvo.

Maksimalna temperatura biće od 12 do 16 stepeni, u Beogradu do 13°C. Tokom dana očekuje se prodor hladnog fronta i osetniji pad temperature, a pojačan jugozapadni vetar biće u skretanju na veoma jak severozapadni, povremeno sa olujnim udarima i preko 70 kilometara na čas. Do večeri kiša će na planinama preći u sneg.

Tokom noći kiša će ponegde i u nižim predelima južne i zapadne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, dok će istovremeno na severu Srbije i u Beogradu doći do prestanka padavina. U utorak će centar ciklona biti istočnije od nas i nalazićemo se u njegovom zadnjem, odnosno hladnom sektoru, pa se u sklopu snažnog severnog strujanja očekuje dalji prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa.

U utorak će u Srbiji biti promenljivo oblačno i veoma hladno, ujutro i pre podne na severu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu i vedro. Tokom dana se uz jači razvoj konvektivne oblačnosti u većem delu Srbije povremeno očekuju pljuskovi u obliku kiše, susnežice i snega, ponegde čak i krupe (nalik gradu i sugradici).

Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od pet do 10 stepeni, u Beogradu do sedam stepeni. U sredu ujutro ponegde se očekuje i mraz, što bi veoma opasno moglo biti po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito po već procvetalo voće, pa se preporučuje adekvatna zaštita.

U sredu i četvrtak tokom dana toplije i uglavnom suvo. Vetar u skretanju na jugozapadni.U četvrtak krajem dana u severnim, a tokom noći i u petak pre podne i u ostalim predelima očekuje se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U petak posle podne razvedravanje.

Petak će biti najtopliji dan u sedmici pred nama i maksimalna temperatura biće do 20 stepeni, u Beogradu do 18.

Za sledeći vikenda novi ciklon doneće oblačno, ali i svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, pa će sam početak aprila biti obeležen promenljvim i dosta svežijim vremenom.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare