TIK TOK RATNIK: Američki veteran objavljivao lažne snimke i fotografije sa ratišta i skupljao priloge, onda je otkrivena PREVARA

Američki veteran Džejms Vaskez za godinu dana okupio je više od 444.000 pratilaca na društvenim mrežama. U objavama video-zapisa i fotografija iz ratnih zona u Ukrajini pripisivao je zasluge za borbene pobede i prikupljao donacije za ukrajinsku vojsku.

Na društvenim mrežama se navodi da je na ime navodnih donacija prikupio oko 3 miliona dolara.

Nakon što su ga pripadnici ukrajinskih oružanih snaga razotkrili kao prevaranta, on je nestao sa društvenih mreža, prenosi Njuzvik.

Džejms Vaskez se svojim pratiocima na društvenoj mreži Tviter predstavio kao volonter koji je samoinicijativno otišao u Ukrajinu. Tamo je, kako je sam tvrdio, trebalo da pomogne vojnicima ukrajinskih snaga u borbi.

Na svom izbrisanom profilu na društvenoj mreži, pored detaljnih opisa ratovanja, više puta je sebi pripisivao vojne pobede. U jednoj od objava tvrdio je da je njegova jedinica uspela da uništi sedam ruskih tenkova. Svoje objave potkrepio je fotografijama i video zapisima iz raznih bitaka.

U jednom od svojih poslednjih objavljenih video zapisa on objašnjava šta se dešava na frontu i objašnjava kakve se rakete čuju u pozadini. Takođe je pozvao svoje sledbenike da doniraju ukrajinskoj vojsci. Nije jasno koliko je donacija prikupio i šta se sa njima dogodilo.

Vaskez je penzionisani američki vojnik koji se, prema pisanju stranih medija, borio u Iraku i Avganistanu. Za onlajn publiku, ali i za neke svetske medije, važio je za pouzdan izvor sa ratišta. Njegove objave na društvenim mrežama bile su propraćene oduševljenim komentarima njegovih pristalica, koji su ga često opisivali kao nesebičnog heroja.

Prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dimitra Kulebe, u poslednjih godinu dana u Ukrajinu je stiglo nekoliko hiljada američkih dobrovoljaca koji se bore u vojsci i koji imaju i zvaničnu potvrdu o upisu u ukrajinsku vojsku.

„Kao vojnik Oružanih snaga Ukrajine, koji mora da živi po pravilima Oružanih snaga i koji se borio za Oružane snage Ukrajine, dosta mi je laži“, napisala je američka volonterka Sara Ešton-Ćirilo na društvenoj mreži, navodeći da su postovi Džejmsa Vaskeza lažni.

Kako je objasnila, Vaskez ne može da pokaže svoja dokumenta jer nikada nije primljen u vojsku ukrajinskih snaga. Proces regrutovanja, koji traje nekoliko nedelja ili meseci, obično uključuje poziv, proveru volontera, razne fizičke i intelektualne testove i potpisan ugovor na tri godine ili do kraja mobilizacije.

Čini se da je Vaskez došao na ratište kada su borbe već bile završene ili da je u nekim slučajevima uspeo da dođe do mesta dostupnih civilima. Bili su dovoljno blizu bitke da se granatiranje i dalje može čuti na snimku koji je dao legitimitet njegovim objavama. Osim toga, vozio se iza pravih konvoja ukrajinskih vojnika i fotografisao se sa njima kao deo tima.

„Džejmsa sam sreo tri puta tokom službe u ZSU, i svaki put je bio tamo kao civil. Tako da je bilo veoma šokantno kada je najavio da ide u misiju u Soledar, nakon što smo već otišli ​​odande“, napisao je drugi. Američki vojnik u ZSU.

Nekoliko istaknutih američkih političara takođe je glasno podržalo Vaskeza u njegovim aktivnostima. Među njima je i Adam Kizinger, bivši republikanski kongresmen i politički komentator CNN-a. Bio je jedan od vođa inicijative da Tviter proveri Vaskezov profil plavim kvačicom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare