Svet je šahovska tabla na kojoj je u toku opasan meč, a nalog za Putinovo hapšenje je potez za posebnu analizu

I pored naloga za njegovo hapšenje ruski predsednik Vladimir Putin nije u baš toliko bezizlaznoj poziciji, navodi se u velikoj analizi koju je objavio portal dnevno.hr. Štaviše, čini se da je na jednom veoma značajnom polju čak i nadigrao Zapad.

Ministarka spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor potvrdila je da je ruski predsednik Vladimir Putin pozvan na ekonomski samit koji će se ovog leta održati u toj zemlji – uprkos izdanom nalogu za njegovo hapšenje.

Naledi Pandor kaže da je Putin jedan od šefova država Briksa – što označava ekonomije u razvoju Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – te će biti pozvan na 15. samit u Durbanu u avgustu.

Međunarodni krivični sud (MKS) prošle je sedmice izdao nalog za hapšenje ruskog čelnika, optužujući ga za ratne zločine zbog njegove navodne umešanosti u otmice dece iz Ukrajine.

To obavezuje 123 zemlje članice MKS-a da uhapse Putina i prebace ga u Hag u Holandiji na suđenje ako zakorači na njihovu teritoriju.

Kao članica MKS, Pandor je rekla je da će Južnoafrička Republika „morati da ima raspravu u kontekstu vlade kako bi odlučila kako ćemo odgovoriti“.

Takve bi rasprave trebalo da se dogode „što je pre moguće“, rekla je. Nije jasno hoće li Putin prihvatiti poziv da prisustvuje samitu.

Ranije ove nedelje, portparol južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose rekao je da je zemlja svesna svoje zakonske obaveze u vezi s nalogom i da će „ostati angažovana s različitim relevantnim deonicima“.

Mađarska ne bi uhitila Putina

Zanimljive izjave dolaze i iz Mađarske. Naime, u četvrtak je šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao da ta zemlja ne bi uhapsila Putina kada bi ušao na njihovu teritoriju, pojasnivši da za to nema pravnih temelja.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je osnovan MKS. Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen, Gergeli Guljaš je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

„Možemo se pozivati na mađarski zakon i na temelju istoga ne možemo uhapsiti ruskog predsednika (…) jer statut MKS-a nije u Mađarskoj stupio na snagu“, rekao je Guljaš.

Takođe je rekao da vlada „nije zauzela stav“ o nalogu za hapšenje Putina. „Takve odluke nisu najsrećnije jer pridonose daljoj eskalaciji sukoba, a ne miru. To je moje lično mišljenje“, dodao je Guljaš.

Viktor Orban

Nemačka bi, recimo, hapsila

Zanimljivo, Nemačka ima drugačiji stav, ako je verovati rečima ministra pravosuđa Marka Bušmana, koji je najavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsednika ako kroči na nemačko tlo.

„Nemačka će tada biti oabvezna da uhapsi Putina i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu“, rekao je ministar.

Sudanski predsednik se naputovao i s nalogom za hapšenje

Koliko Putin zaista mora da strahuje za hapšenje? Evo nekoliko primera drugih državnika.

Sudanski bivši predsednik Omar al-Bašir i libijski Muamer Gadafi jedini su čelnici koje je MKS optužio dok su bili šefovi države. Optužbe protiv Gadafija ukinute su nakon što je svrgnut i ubijen 2011. godine.

Ali, Bašir, optužen 2009. za genocid u Darfuru, ostao je na dužnosti još deceniju dok nije svrgnut državnim udarom. Od tada je u Sudanu procesuiran za druge zločine, ali nije predan MKS-u.

Dok je bio na dužnosti, putovao je u brojne arapske i afričke zemlje, uključujući države članice MKS-a Čad, Džibuti, Jordan, Keniju, Malavi, Južnoafričku Republiku i Ugandu, koje su odbile da ga pritvore. Sud je ukorio te zemlje ili ih uputio Savetu bezbednosti UN zbog nepoštovanja, navodi Reuters.

Moamer El Gadafi

Kakva se poruka šalje o međunarodnim institucijama?

Nakon vesti da je Međunarodni sud izdao nalog za hapšenje Putina, „Tajm“ je objavio analizu kolike su šanse da zaista bude uhapšen i kako će se to odraziti na poziciju Rusije.

„Putin neće napustiti Rusiju. Ne postoji svetska vlada koja bi ga mogla prisiliti da napusti Rusiju“, kaže Bil Bouring, profesor na Birkbek Koledžu Univerziteta u Londonu koji je zastupao slučajeve protiv Rusije na Evropskom sudu za ljudska prava.

„!Mislim da nema šanse da on snosi lične posljedice.  Ali, najava iz Haga mogla bi imati velike efekte na javno mnienje, kako međunarodno tako i unutar same Rusije. MKS, koji okuplja sudije iz celog sveta, cenjen je u mnogim delovima sveta“, kaže Bouring. To znači da će optužbe dodatno oslabiti Putinov globalni ugled.

Dok su mnoge zapadne zemlje izbegavale Rusiju, Putin se nastavio nadati „simpatijama“ od zemalja poput Indije i Južne Afrike, koje bi mogle smatrati da je Rusija bila prisiljena da deluje u Ukrajini kao rezultat postupanja NATO prema njoj, kaže Bouring. Optužbe MKS-a učiniće tu poziciju manje branjivom.

Rusija nadigrala SAD u Africi

Ali, hoće li zaista?

Rusija je, čini se, napravila dobar posao u Africi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrovobišao je Egipat, Republiku Kongo, Ugandu, Etiopiju…

A podsetimo, 2. marta prošle godine, članice Generalne skupštine UN masovno su izglasale osudu ruske invazije na Ukrajinu.

Ali od 35 zemalja koje su bile uzdržane, gotovo polovina, 16, bilo je u Africi. Tome se pridodaje Eritreja koja je glasala protiv rezolucije, dok još osam afričkih zemalja nije glasalo. Bio je to značajan deo kontinenta. Ukupno je 28 afričkih država – uključujući Nigeriju i Egipat – glasalo za osudu Rusije.

I CNN je u januaru ove godine u velikoj analizi primetio da je Rusija nadigrala Sjedinjene Američke Države na afričkom kontinentu.

Koliko god bi predsednik Džo Bajden želeo da se afričke zemlje pridruže zapadnom savezu u izolaciji Putina, Rusija je uspela u jačanju veza s nekim moćnim igračima na kontinentu.

Umesto da se Rusiju tretira kao globalnog izopštenika kako SAD želi, čelnici u Južnoj Africi, Eritreji, Angoli i Esvatiniju (bivši Svaziland) tretirali su Lavrova kao dragog prijatelja tokom njegove posete.

U Južnoj Africi, ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor dočekala je Lavrova raširenih ruku. Nadalje, Pandor je također najavila da će Južna Afrika uskoro imati zajedničke pomorske vežbe s Rusijom i Kinom, nazvavši to „vežbama s prijateljima“.

SAD-u i Evropi to nije bilo zabavno.

Ali Južna Afrika ima istorijsko jake veze s Rusijom, još iz vremena aparthejda kada je Sovjetski Savez stao uz tada zabranjeni ANC kada mu je najviše trebala podrška. Verojatno je Lavrov podsetio Južnoafrikance na tu istojru tokom svoje posete.

Sada se Zapad mora suočiti s činjenicom da se čini kako dobar deo Afrike smatra ruskog predsednika Vladimira Putina prijateljem – ili u najmanju ruku dovoljno strateški važnim da ga drži na svojoj strani.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare