PREDSEDNIKA Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj reči! Objasnio zašto ništa nije potpisao! Iza svega postoji trik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije danas u 11 sati pokazati i objasniti plan. Predsednik je nakon sastanka u Ohridu rekao da su nekoliko tačaka implementacionog plana dogovorene.

11.20 – O nestalima. Predsednik se dotakao i teme nestalih i rekao da se prištinska strana iživljavala sa zahtevima jer je 

11.14 – „Analiziraću tačku po tačku“. Ovo nam u situaciji u kojoj se nalazimo nije teško, ali teže još dolazi za pola godine. Ono što je važno jeste što više ne zavisimo od dobre volje Prištine. Zašto nisam potpisao? Zbog više stvari. Srbija je međunarodno priznata država a za mene tzv. Republika Kosovo nije međunarodno priznata država… Ali ja posle svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama a u kojoj je reč da ne priznajemo „Kosovo“ i da smo protiv njihovog prijema u UN. Zato nisam ništa potpisao! Potom je pročitao Član 3 Bečke konvencije a potom objasnio da je namerno izbegavao termine na engleskom koji znače prihvatanje i slično, ali da ćemo raditi na implementaciji.

– Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj reči – rekao je predsednik.

11.09 – Počelo obraćanje predsednika Srbije. Juče smo imali rundu dijaloga koju su evropski i svetski moćnici napravili veoma važnom. Razgovori nisu nikad laki jer je reč o stranama koje su suprotstavljene.

– Pročitaću danas ceo aneks i ukazati na pravnu prirodu, ukazaću i na sve što se događa ne samo u vezi s KiM. Govoriću ozbiljno kao predsednik, kao i o lažima koje su se pojavljivale prethodnih dana. Prvo ću pročitati ceo aneks i objasniću šta je to o čemu smo se mi usaglasili a o čemu ne.

Tekst Aneksa

– Ovaj Aneks je sastavni deo Sporazuma. Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i ispuniti sve obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane primaju k znanju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

– Strane su saglasne da hitno usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

– Radi primene člana 7 Sporazuma, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredstvo EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana formiraju Zajednički odbor za nadzor, kojim će predsedavati EU. Sprovođenje svih odredbi biće obezbeđeno i nadgledano od Zajedničkog odbora za nadzor.

– Radi primene člana 9 Sporazuma, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi bio obezbeđen investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti distribuirana pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi Sporazuma biti primenjivani nezavisno jedan od drugog.

– Redosled stavova ovog Aneksa ne prejudicira redosled njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

– Svi razgovori povezani sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga pod okriljem EU.

– Kosovo i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posledice na procese njihovog pristupanja Evropskoj uniji i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

„Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Ono što je važno da se kaže da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan. Još se govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuju“, rekao je Vučić.

„Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D“, podsećaju Novosti. „Verujem da će Priština ispuniti formiranje ZSO, to je ovde navedeno pod odmah. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku. Imali smo pristojan razgovor uprkos brojnim neslaganjuma. U mesecima pred nama je ozbiljan posao“, naveo je predsednik, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare