MORSKA TRAVA PRETI OBALAMA FLORIDE I MEKSIKA: Sezonski cvetanje stvorilo pojas od 8.000 kilometara koji se vidi iz svemira

Džinovska pojava cvetanja morske trave koja se može videti i iz svemira, preti obalama Floride i Meksika, prenosi američka TV En-Bi-Si (NBC).

Sezonsko cvetanje alge „sargassum“ počelo je da se u tropskim delovima Atlantika povećava pre više od decenije.

Ove godine je se prostire u pojasu od nešto više od 8.000 kilometara, što je dvostruka širina Severnoameričkog kontinenta, i plutaći između Meksičkog zaliva i zapadne obale Afrike.

Na otvorenom moru ova džinovska pojava je uglavnom bezopasna, čak blagotvorna kao stanište za ribe i rakove i upijanje ugljen-dioksida.

Međutim, okeanske struje alge nose na zapad, ka SAD. Tone alge završile su na plažama na Karibima i u Meksičkom zalivu, gde mogu da ugroze ekosisteme i, raspadajući se, umanje kvalitet vode i vazduha.

Naučnici tvrde da je ovogodišnje cvetanje jedno od najvećih do danas.

Profesor Okeanografskog instituta pri Univerzitetu Florida Atlantik, Brajan Lapoint, rekao je da, po onome što se vidi na satelitskim snimcima, ne izgleda da će ove godine biti plaža koje su čiste.

U centru pažnje su i drugi loši uticaji ove alge. Truljenjem algi oslobađa se vodonik-sulfid koji može da izazove respiratorne probleme ljudi.

Zatim, kako se navodi u izveštaju NBC, tu su i ekonomske brige budući da invazija ove alge može negativno da utiče na turizam, a njihovo uklanjanje sa obala je izuzetno skupo.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare