VELIKI POPUSTI I POKLONI UZ PENZIONERSKE KARTICE: Od 15. marta kreće prijava, evo ko ima pravo na nju i kako će sve funkcionisati

Danas je stupio na snagu Pravilnik o Penzionerskoj kartici. Ovim Pravilnikom uređeni su uslovi i način izdavanja i korišćenja, izgled i sadržaj Penzionerske kartice za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno, obrađeni su svi benefiti koje kartice pružaju.

Pravo na izdavanje penzionerske kartice ostvaruju korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i to:

– penzije

– novčane naknade za pomoć i negu drugog lica

– novčane naknade za telesno oštećenje

– novčane naknade za telesno oštećenje,

– privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,

– korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,

– invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih, prenosi Blic.

Preko kartice olakšice će biti moguće koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju. Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Poeni, pogodnosti…

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa. Prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

„Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Sa ovim karticama penzioneri imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično“, rekao je ranije ministar Siniša Mali.

Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak velikih lanaca proširi.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare