NEVEROVATAN PRIZOR NA MARSU: NASA snimila neobičnu pojavu na crvenoj planeti, ima OBLIK PERA, a evo o ČEMU JE REČ (FOTO)

Nasin rover „Kjurioziti“ snimio je zanimljivu fotografiju sunčevih zraka na Marsu.

Rover je snimio ovu neobičnu fotografiju 2. februara, dok je Sunce zalazilo iza sumračnih oblaka, osvetljavajući ih prigušenim nijansama zelene i ružičaste, piše Kurir.

S obzirom na to da su se ovi oblaci nalazili na neobično visokoj nadmorskoj visini, naučnici pretpostavljaju da se oblaci sastoje od leda poznatog i kao suvi led. Većina oblaka na Marsu nalazi se na visini do 60 kilometara, a sastoje se od vodenog leda, piše Biznis Insajder.

Kjurioziti je takođe snimio oblak u obliku pera. Ovi oblaci, koje vidimo i na Zemlji, zbog svoje raznobojnosti podsećaju na dugu. Nazivaju se iridescentni ili oblaci u duginim bojama, a sam fenomen zove se iridiscencija ili irizacija.

Za razliku od duge, koja je rezultat refrakcije (sunčeva svetlost se savija i prelama dok prolazi kroz velike kapljice vode), iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije. Difrakcija se događa kada snop svetlosti naiđe na prepreku slične veličine toj talasnoj daljini svetlosti i zatim se prelama te savija oko prepreke.

– Kada gledamo prelaze boja, zapravo posmatramo promenu veličine čestica u oblaku. To nam govori o načinu na koji se oblak razvija i kako njegove čestice tokom vremena menjaju veličinu – rekao je atmosferski naučnik Mark Lemon s instituta za izučavanje svemira u Koloradu.

Oblaci na Marsu su retka pojava jer u atmosferi planeta nema puno vode. Kada se oblaci pojave, to se uglavnom zbiva oko Marsovog ekvatora tokom najhladnijeg dela godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare