„PUTIN NE MOŽE DA DOBIJE RAT, ALI ZNA DA NE SME DA IZGUBI“ Postavljena je scena za dug, iscrpljujući rat: „Sledećih šest meseci biće KRITIČNI“ 

Vladimir Putin smatra rat u Ukrajini za prekretnicu kad se Rusija konačno suprotstavila Zapadu. Ali, neki pripadnici ruske elite strahuju da je ubacio zemlju u dugo i beskorisno trošenje ljudskih života i resursa.

Kad je ruski predsednik pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine očekivao je brzu pobedu i da će Americi očitati lekciju o preporodu Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza. Ali, u ratu su do sada poginule ili ranjene stotine hiljada, Rusija i Rusi su obeleženi kao agresori na Zapadu dok se Putinova vojska suočava sa otporom Ukrajine koju podržava šireća NATO alijansa, piše Rojters.

Jedan izvor iz Rusije upućen u donošenje odluka rekao je da su Putinove nade da će uglancati svoju reputaciju propale.

– Nadalje će biti još teže i skuplje i za Ukrajinu i za Rusiju. Ekonomski gubici ovih razmera ne vrede nekoliko osvojenih teritorija – rekao je taj anonimni izvor Rojtersu, dodajući da veruje da mnogi pripadnici elite dele njegov pogled, iako bi javno iznošenje takvog stava prizvalo brzu odmazdu.

„Ne verujem u rusku pobedu, rat će se nastaviti“

Putin kaže da je Moskva uhvaćena u egzistencijalnu bitku sa arogantnim Zapadom koji želi da podeli Rusiju i njene ogromne resurse, što Ukrajina i zapadne zemlje odbacuju. Bez obzira na sve geopolitičke šokove koje je uzrokovao, Putin i dalje nema ozbiljnog rivala za vlast, reklo je Rojtersu pet izvora bliskih donošenju oduka u zemlji. Uz potiskivanje javnog neslaganja, 70-godišnji Putin ne treba da se plaši predsedničkih izbora u martu 2024, iako pune strateške i ekonomske posledice rata mogu da odjekuju neko vreme.

– Ne verujem u veliku ofanzivu ili u mogućnost ruske pobede protiv čitavog civilizovanog sveta – rekao je Rojtersu drugi izvor blizak Kremlju, dodajući da je Rusija u nepovoljnom položaju i što se tiče vojne tehnologije i motivacije, ali da će se rat nastaviti “na veoma dugo vreme”.

Jedan od nekoliko skeptika, bivši ruski obaveštajni oficir koji je odigrao važnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima 2014. i kasnijem sukobu u istočnom ukrajinskom regionu Donbas, ne vidi jasan ishod rata.

„Apsolutni paradoks“

– Nalazimo se u apsolutno paradoksalnoj situaciji – rekao je Igor Girkin, poznat i kao Igor “Strelac”, kojeg je Ukrajina prošlog novembra osudila u odsustvu zbog obaranja aviona “Malezija erlajnsa” 2014. i ubistva 298 ljudi.

– Imamo potpuno nesposobno rukovodstvo koje je oformio direktno predsednik koji je nepromenljiv i kojem nema alternative. Ali promena predsednika dovela bi do brze katastrofe – rekao je Girkin.

Frustriran zbog tajnosti, loše komunikacije i neefikasne komandne strukture koje su dovele do niza ponižavajućih gubitaka, on je pojasnio da bi to značilo vojni poraz, građanski rat i potčinjavanje Rusije. Ali, kako piše Rojters, van bojnog polja Rusija mora da plati za neočekivano širok i prolongiran rat dok trpi najteže zapadne sankcije. U međuvremenu je Evropska komisija predložila novi paket sankcija Rusiji u vrednosti od 11 milijardi evra, kako je rekla predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Primoran na nepopularan potez mobilizacije 300.000 vojnika prošle jeseni, Putin je time naterao stotine hiljada ljudi da pobegnu iz Rusije. Moskva je izgubila veliki deo evropskog gasnog tržišta koje su SSSR i Putin osvajali decenijama. Ruska proizvodnja nafte porasla je 2022, ali je Moskva objavila smanjenje proizvodnje za mart, verovatno kao odgovor na zapadno ograničenje cena naftnih proizvoda.

Odlazak zapadnih firmi i investitora naterao je Rusiju da se dodvorava nekadašnjem rivalu Kini kao investitoru i kupcu njene nafte. Njena ekonomija teška 2,1 biliona (1012) dolara – što je veličina oko jedne dvanaestine američke – prema Međunarodnom monetarnom fondu će porasti za 0,3 odsto ove godine, daleko ispod stope rasta Kine i Indije.

– Ovaj rat je najznačajnija aktivnost koju je Putin ikad preduzeo a za Rusiju je to sigurno najvažnije kockanje od pada Sovjetskog saveza – rekao je Rojtersu Semjuel Čarap, specijalista za Rusiju korporacije RAND.

Logistička trka

Ali, ako se ruski poslovni lideri – među kojima su mnoge bivše kolege Putina iz KGB-a – protive toku dešavanja, oni to ne rade javno. Mnogo toga će zavisiti od situacije na bojnom tlu, gde se linija fronta proteže na 850 kilometara, gde nijedna strana nema superiornost u vazduhu a obe trpe ogromne gubitke.

Zapad isporučuje Ukrajini naprednije i oružje dužeg dometa, nakon što je obezbedio projektile, granate, obaveštajne podatke i drugo u vrednosti više desetina milijardi dolara. Ukrajina i zapadni saveznici rekli su prošle nedelje da je Rusija već počela novu ofanzivu širom linije fronta u pokušaju da napreduje pre nego što stignu nove zalihe oružja od Zapada na proleće, piše “Gardijan”.

– Očigledno je da smo u logističkoj trci – rekao je šef NATO Jens Stoltenberg u ponedeljak.

On je takođe istakao da “ne vidi znakove” da se Putin priprema za mir i urgirao na članice NATO da povećaju proizvodnju municije za Ukrajinu upozoravajući da se Rusija priprema za novu ofanzivu i napade.

– Ne vidimo znakove da se Putin priprema za mir. Ono što vidimo je suprotno tome, on se priprema za još rata, nove ofanzive i napade – rekao je Stoltenberg u utorak, dodajući da je sada urgentno pitanje isporuka obećanog, posebno oklopnih vozila – nemačkih “mardera” i “leoparda”, američkih “bredlija” i drugo – te da su potrebne obuka, oprema i municija.

„Putin ne može ni da dobije ni da izgubi“

Ali, kako piše Rojters, tolerisanje troškova zapadne pomoći možda nije beskonačno. Direktor CIA Vilijam Berns rekao je da se Putin možda kladi na vreme.

– Sledećih šest meseci – kako deluje meni a to je i naša procena u CIA – biće kritični – rekao je on početkom februara.

Berns je rekao da će realnost bojnog polja probiti “Putinovu oholost”, pokazujući mu da njegova vojska ne može da napreduje već samo da gubi zauzetu teritoriju. Ipak, neki pripadnici ruske elite kažu da će izgubiti Zapad a ne Rusija.

– Predsednik veruje da može da pobedi u Ukrajini. On, naravno, ne može da izgubi rat. Pobeda će biti naša – rekao je Rojtersu jedan viši izvor iz Rusije.

Ni Kremlj ni Zapad nisu precizirali šta bi ta pobeda ili poraz u Ukrajini mogla da uključi, iako je Moskva i dalje daleko od toga da kontroliše čak i četiri ukrajinske oblasti koje je unilateralno pripojila prošlog septembra. Ukrajina je rekla da će se boriti za svaki pedalj svoje teritorije, a to daje malo razloga za verovanje da će se rat uskoro okončati. 

– Putin će ostati na vlasti do kraja, sem ako ne umre ili ne dođe do puča – a ništa od toga trenutno ne izgleda verovatno. Putin ne može da dobije rat ali zna da ne sme izgubi – rekao je Rojtersu jedan viši zapadni diplomata.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare