UŽIVO SVE OČI UPRTE U BRISEL! Vučić pred susret sa Kurtijem i zvaničnicima EU: NEĆE BITI KAPITULACIJE, ni povratka u devedesete!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se danas odvojeno u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a najverovatnije će se zajedno sastati Vučić i Kurti.

U Briselu od 15 časova počinju sastanci predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijom. Najpre će razgovarati odvojeno, a zatim sledi zajednički sastanak. Na dnevnom redu je jedna tema – nastavak puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na kojem će se prvi put razgovarati o novom, sada već zvaničnom francusko-nemačkom predlogu.

Beograd je već nekoliko puta postavio svoje crvene linije – priznanje Kosova i ulazak Kosova u UN, dok je za Prištinu kamen spoticanja – formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić: Srbija će ići napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je će na današnjem sastanku u Briselu u okviru dijaloga Beograd-Priština uraditi „ono što je najbolje“ za Srbiju.

„Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to“, rekao je Vučić u obraćanju na Instagramu.

Zahvalio je ljudima koji podržavaju rukovodstvo Srbije, a onima koji ih nazivaju izjdajnicima poručio je da se „ne sekiraju“.

Hil: Za SAD veoma važno da se ZSO što pre ostvari

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate.

„Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda“, kazao je Hil.

Aleksandar Vučić, Kristofer Hil
foto: Instagram/buducnost srbije

Veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora.

„Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština“, istakao je američki ambasador.

On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD učestvuje danas u dijalogu u Briselu.

Orlić: Borimo se u nemogućim uslovima

O današnjem sastanku i težini situacije koja Vučića čeka u Briselu jutros je za TV Prva govorio i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, koji je rekao da Francuska i Nemačka, koje su autori plana stavljenog pred Vučića, nisu na strani Srbije kada je reč o Kosovu, koje Beograd smatra delom svoje teritorije.

„U nemogućim uslovima morate da se borite za nešto važno, ali i od njih čujemo da postoje neke obaveze koje idu u korist srpskog naroda“, rekao je Orlić aludirajući na zajednicu srpskih opština.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare