„TERETE ME DA SAM ČLAN KAVAČKOG KLANA, A JA SAM NJIH HAPSIO“ Zvicerov doušnik Lazović izneo odbranu u sudu, evo šta je još rekao 

U Višem sudu u Podgorici u petak je održano ročište povodom kontrole optužnice protiv Petra Lazovića, bivšeg crnogorskog policajca i navodno doušnika odbeglog Radoja Zvicera, šefa kavačkog klana. Lazović se na sudu branio da nije deo kriminalne grupe, kao i da je hapsio članove kavačkog klana rizikujući svoj život.

Kako navodi crnogorski portal Pobjeda, Lazović koji je bio službenik crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost, u sudnici je ukazao na nelogičnost optužbi tamošnjeg Specijalnog tužilaštva (SDT) da je član kavačkog klana čije je pripadnike svojevremeno lišavao slobode. On je, kako piše Pobjeda, proces koji je SDT pokrenulo protiv njega okarakterisao kao medijsko-politički linč i zatražio od suda da odbaci optužnicu SDT-a kao nezakonitu.

– Radio sam po zakonu i po pravilima službe o čemu mogu da posvedoče moje kolege. Sve sam radio u cilju sprečavanja krivičnih dela rizikujući sopstveni život. Terete me da sam član kavačkog klana, a ja sam njih hapsio – kazao je optuženi Lazović u sudnici, a prenose mediji.

Lazović je zatražio od suda da ga puste iz pritvora i dopuste da se brani sa slobode od optužbi Specijalnog tužilaštva navodeći da pritvorski osnov opasnost od bekstva nema smisla obzirom da je u toku višemesečne medijske hajke protiv njega nije otišao iz zemlje već se uredno javio na poziv kolega policajaca došavši u prostorije SPO-a gde je uhapšen u julu prošle godine.

Optuženi Slobodan Kašćelan, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović ostali su pri navodima svojih branioca da se optužnica SDT-a protiv njih temelji na pravno nevaljanom dokazu – famoznim i kontraverznim komunkacijama preko Skaj aplikacije.

Podsetimo, Lazović, Kašćelan, Mujović, Pantović i Perović se terete da su zajedno sa odbeglim Ljubom Milovićem, Radojem Živkovićem, Nikolom Spasojevićem, Duškom Roganovićem pripadnici kriminalne organizacije Kotoranina Radoja Zvicera po čijem nalogu je u Srbiji 9. decembra 2020. godine ubijen Milan Lepoja.

Zvicer se tereti da je mesec ranije pripadnicima ove kriminalne organizacije naložio da se ubije i šef suprostavljenog škaljarskog klana Jovan Vukotić. Prema navodima tužilačkog akta koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i osim u Crnoj Gori djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Odbrana optuženih u petak je pred vanraspravnim krivičnim većem tokom pet sati do detalja obrazložila zašto se ne sme uvažiti Skaj komunikacija na kojima tužilaštvo temelji optužnicu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare