NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O KOSOVU U BRISELU OD KOJIH MNOGO TOGA ZAVISI Vučić opet ‘igra’ na petoparcu! Izvući će najviše moguće za Srbiju 

Pregovori Beograda i Prištine nastavljaju se danas u Briselu, a brojni zapadni mediji pišu da je ovo ‘prelomna tačka’ i da se očekuje odlučan iskorak obe strane.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je da se traži ‘zvanično prihvatanje’ evropskog, francusko-nemačkog, plana kao i da se postigne trajno, a ne privremeno rešenje. Istovremeno, Beograd poručuje da je spreman za pregovore i održiv kompromis, dok iz Prištine stižu izjave da ih zanima samo ‘međusobno priznanje’ i da uopšte neće da pričaju o ZSO!?! 

Potpis odmah?!

Naši odlično obavešteni diplomatski izvori i stručni sagovornici slažu se u oceni da je pred zvaničnim Beogradom težak zadatak da sačuva i evropsku perspektivu Srbije, ali da pritom ne pogazi svoje ‘crvene linije’ – da ne prizna lažnu državu ‘Kosovo’ i da se ne složi sa ulaskom Prištine u UN.

– Predsednik Vučić opet mora da ‘igra’ na petoparcu! Ali, nije mu prvi put i ja sam ubeđen da će i sada uspeti da izvuče najviše moguće za Srbe i Srbiju – kaže sagovornik Informera iz Predsedništva.

Na drugoj strani, naši izvori iz zapadnih ambasada objašnjavaju da u Briselu ima nekoliko ideja za ‘rasplet pregovora’.

– Postoji ‘radikalan’ predlog da se od Beograda i Prištine traži da odmah potpišu francusko-nemački plan, a da se onda pregovara samo o tehničkim detaljima i načinu sprovođenja. Ipak, verovatnije je da će se pre bilo kakvog potpisivanja razgovarati o kompromisu koji bi bio prihvatljiv za sve, ali bi morao da bude u okvirima postojećeg pregovaračkog okvira – objašnjava nas sagovornik iz jedne od najmoćnijih zapadnih ambasada, a na naše pitanje o ZSO kaže da je ta stvar završena. 

Pismo Makrona, Šolca i Melonijeve: Priština mora da formira ZSO!

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni poslali su pred sastanak u briselu pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i takozvanom ‘kosovskom premijeru’ Aljbinu Kurtiju. U pismu koje je objavio Kurti, insistira se, između ostalog, na implementaciji svih postignutih sporazuma, uključujući formiranje ZSO.

‘Pozdravljamo nedavne javne izjave da ste spremni da prihvatite evropski predlog osnovnog sporazuma. Evropski savet je u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati ovaj politički pristup’, navodi se u pismu evropskih lidera.

– Tu više nema pregovora! Priština mora da formira ZSO, to joj je obaveza i stavljena je tačka na svaku dalju priču. Ako Kurti odbije da je ispuni, onda će ZSO biti formirana bez njega – naglašava izvor Informera.

Naši sagovornici, stručnjaci za međunarodne odnose i geopolitiku slažu se u oceni da se Srbija nalazi u teškoj, ali ne i u bezizlaznoj situaciji i da nam je sada više nego ikada ranije potrebno jedinstvo. Predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan ističe upravo to kao najvažnije – da mi kao narod srpski, građani Srbije, budemo na strani svoje države.

– Ovoj državi i njenom predsedniku je stalo do celovitosti Srbije i do Kosova i Metohije iz bezbroj razloga, i zato je potrebno da mi navijamo za tu državu da bismo imali pravo da od nje nešto tražimo. Ako je vređamo, onda kao da time prizivamo propast, poraz i kapitulaciju. Zato bih pozvao sve moje sunarodnike da se mole za Srbiju i za to da Kosovo i Metohija bude ne samo ‘de jure’ nego i ‘de fakto’ u sastavu naše otadžbine – poručuje Bokan, koji sastanak u Briselu naziva ‘još jednim danom D u nizu’.

Analitičar i politikolog Aleksandar Pavić kaže da je pozicija Srbije u Briselu čvrsta i da je predsednik Vučić unapred stvorio dobar manevarski prostor.

– Predsednik je početkom februara poručio Borelju: ‘Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO i kada to isporuče, dolazim da razgovaram o svemu drugom’. Ako ostanemo čvrsti na ovoj poziciji, ne postoji nikakva pismena ili pravna obaveza Srbije da prihvati bilo kakav drugi sporazum dok se već potpisani sporazum u potpunosti ne primeni. Na osnovu ovakvog principijelnog stava, Srbija bi imala podršku većine sveta i čvrsto uporište u međunarodnom pravu – smatra Pavić.

Ometanje pritiska

S druge strane, novinar i urednik portala ‘Kosovo onlajn’ Miloš Garić kaže da Srbija ima vrlo malo manevarskog prostora, ali i sa takve pozicije može da ga brani.

 To je pre svega principijelan stav da ne može da bude novih sporazuma pre formiranja ZSO, onako kako je to predviđeno Briselskim sporazumom postignutim pre 10 godina. Spremnost na razgovor, traženje održivog rešenja, insistiranje na važećim međunarodnim dokumentima, odlučno odbijanje priznanja Kosova i pristanka na članstvo Prištine u UN, takođe su jaka osnova za poziciju Srbije, jer albanska strana ima maksimalističke zahteve i ne želi bilo kakav kompromis, a to zapadne posrednike ometa u daljem pritisku na Srbiju – zaključuje Garić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare