PORUKE IZ BRISELA I VAŠINGTONA UOČI NOVOG SASTANKA U BRISELU: Beograd i Priština u ponedeljak da prihvate evropski plan!

Mislim da je svima jasno da se ne govori „ne“ EU i Americi, kazao je specijalni izaslanik Unije Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kaže da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu u ponedeljak, 27. februara, prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja!

– Predsednik Vučić u januaru, a premijer Kurti u februaru rekli su da prihvataju taj predlog. Znači, vreme je sazrelo da organizujemo sastanak u Briselu i očekujemo od naših partnera da zvanično i javno prihvate taj predlog i da razgovaramo o njegovoj implementaciji, što je cilj našeg sastanka u ponedeljak – istakao je Lajčak za Tanjug, a prenosi RTS.

Obavezujući

On je objasnio da će plan, za koji veruje da će se prihvatiti u ponedeljak, postati obavezujući i za jednu i za drugu stranu.

– To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa, koji treba biti završen potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma pre ulaska Srbije i Kosova u EU – rekao je Lajčak i dodao da će pomenuti dokument biti dostupan javnosti kada bude ga prihvate obe strane.

Lajčak je, takođe, naglasio da predlog ima snažnu podršku EU.

– Odbijanje tog predloga bi značilo odbijanje normalizacije odnosa i odbijanje evropskog puta, na to bi reagovale SAD, međunarodna zajednica i EU i ne želim da ulazim sada u to koje bi bile negativne posledice. Mislim da je svima jasno da se ne govori „ne“ EU i Americi, posebno ako možemo time dobiti stabilizaciju, normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, stabilizaciju atmosfere na Balkanu i ubrzani evropski put – naveo je Lajčak, prenosi Kurir.

Oglasio se i šef diplomatije EU Đuzep Borelj, koji je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi i da se nada da će obe strane „iskoristiti ovu jedinstvenu priliku“.

I iz SAD su poručili da očekuju prihvatanje sporazuma obe strane. – SAD snažno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu s njim – istaknuto je iz Stejt departmenta.

Konstruktivnost u sprovođenju

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za Kurir da ono što smo mogli da čujemo od učesnika i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine implicira da je evropski predlog u načelu prihvaćen i da se očekuje konstruktivnost u njegovom sprovođenju.

– To što postoje različita očekivanja od sastanka u Beogradu i u Prištini posledica je nedovršenog posla i neispunjenih obaveza iz Briselskog sporazuma. Da bi se krenulo dalje od načelne saglasnosti, potrebno je da postoje čvrste garancije o formiranju Zajednice srpskih opština i verujem da će to biti glavni zahtev srpske strane – smatra Grubješićeva.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare