VESIĆ SA PREDSTAVNICIMA AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Država će više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta! 

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je danas da će država više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta kada Zakon o planiranju i izgradnji bude izmenjen, kroz naplatu naknada za doprinose za građevinsko zemljište i poreze. Vesić je sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji „AmCham“ razgovarao o predviđenim izmenama zakona i istakao da je cilj izmena da se zakon poboljša, a procedure budu transparentnhije i brže, navelo je Ministarstvo građevinarstva.

Napomenuo je i da je jedan od ciljeva da se krate rokovi za izdavanje dozvola i uvede red u ovu oblast i dodao ;da je ovo možda i „najekološkiji zakon“ jer će pospešiti takozvanu zelenu gradnju.

Vesić je naveo da će procedure biti transparentnije, te da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole.

Podsetio je da će investitori imati obavezu da prilože bankarske garancije, kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima, da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije, kao i da se uvode energetski pasoši.

„Ovime želimo da uvedemo red, da omogućimo da se radi brže i da podstaknemo stambenu gradnju. Građevinarstvo učestvuje u bruto društvenom proizvodu zemlje sa šest odsto, ali oseća se pad zbog krize. Želimo da se više gradi i da zaštitimo i investitore i građane“, istakao je Vesić.

Član Upravnog odbora „AmCham“ Ivan Miletić ocenio je da je postojeći zakon doneo dobra rešenja koja su tokom godina imala veoma pozitivan efekat na privredu, ali da je njegova primena na terenu ukazala na određene nedostatke, kao i da će izmene predložene od strane Ministarstva adresirati, u cilju unapređenja investicionog okruženja u Srbiji.

Miletić je istakao značaj i pozdravio uvođenje elemenata zelene gradnje i unapređenje energetske efikasnosti objekata, imajući u vidu da je dosledno sprovođenje zelene agende jedan od četiri prioriteta „AmCham“ i istovremeno pitanje od velike društvene važnosti.

On je u razgovoru ukazao i na važnost usvajanja rešenja koja će se kretati u pravcu daljih pojednostavljivanja administrativnih procedura za brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare