AKCIJA KLASTER POTRESLA BIH: Deset dekana i profesora uhapšeno zbog prodavanja lažnh diploma, zaplenjeno oko 80.000 evra

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu danas su lišili slobode 10 lica u sklopu operativne akcije „Klaster“, usmerene na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.

Po pisanju sarajevskog Avaza, privedeni su dekani i profesori visokoškolskih ustanova – Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić i Ljubiša Todorović.

SIPA je navela da će svi uhapšeni danas biti sprovedeni na ispitivanje i kriminalističku obradu, posle čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost Tužilašva Bosne i Hercegovine.

„Prilikom pretresa do sada su oduzeti 165.000 maraka (oko 84,6 hiljada evra), poslovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična dela“, istakli su iz SIPA.

Uhapšeni se terete za krivična dela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, pranje novca, za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

U tekstu Avaza se navodi da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dve godine na istrazi.

„Sve su snimili i dokumentovali. Radi se o više od pedeset lažnih diploma koje su izdali“, naveo je Avaz.

Lažne diplome su, kako piše, dobila i tri prikrivena istražitelja koja su s lažnim identitetima upisali fakultete i razotkrila organizaciju.

Lica lišena slobode će u toku dana biti sprovedena u prostorije Sipe radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilašva BiH, saopšteno je iz SIPA.

Prilikom pretresa do sada su otkriveni i privremeno oduzeti novac u iznosu od 165.000 KM, poslovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična dela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, te podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

Operativna akcija još je u toku i o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno, saopšteno je iz SIPA.

Akcija „Klaster“ sprovedena je na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, a pretresi su vršeni na 18 lokacija na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare