ŠEIK MUHAMED JE VELIKI PRIJATELJ SRBIJE! Vučić se sastao sa bin Zajedom: Nadam se da će češće dolaziti u našu zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, u okviru radne posete Abu Dabiju.

Vučić u radnoj posetu Emiratima, boravi upravo na poziv šeik bin Zajeda, a njih dvojica razgovaraće o brojnim temama koje se odnose na unapređenje odnosa Srbije i UAE. 

Od 2012.godine do danas, dva lidera sastala su se više od 20 puta, a njihov poslednji susret bio je u oktobru prošle godine u Beogradu. 

– Šeik Muhamed je veliki, iskreni prijatelj države Srbije i nadam se da će češće dolaziti u našu zemlju – rekao je predsednik Vučić prilikom posete šeik Bin Zajeda Beogradu.

Tokom prošle godine, prilikom posete predsednika Vučića Abu Dabiju u septembru, dve zemlje potpisale su deset sporazuma, između ostalog sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, kao i dokumente o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima, saradnja diplomatskih akademija. 

Najvažniji sporazum koji je tada potpisan odnosio se na finansijsku podršku UAE, tačnije sporazum o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamtnoj stopi od tri odsto. Emirati su do sada Srbiji više puta pomogli, a dve zemlje imaju i važne zajedničke projekte.  

Svetski mediji svrstavaju bin Zajeda u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujući mudroj politici koju je vodi, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže. UAE su sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi.  

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare