OVDE MOŽE DA ZATRESE: Seizmolozi objavili mapu za Srbiju

Najveća opasnost preti Šumadiji, Rudničkom i Kolubarskom okrugu, o čemu svedoče i istorijski zapisi.

Srbija je u strahu od zemljotresa. U poslednja četiri dana čak 26 puta se zatresla zemlja u susednoj Rumuniji. Ti potresi i te kako imaju veze sa zemljotresom u Turskoj jer se tlo sleže, pa je očekivano da bi epicentar mogao da bude i kod nas.

Nakon zemljotresa iz Rumunije zbog kog se poslednjih dana ljuljalo širom Srbije, u bliskoj budućnosti prete nam i oni iz Bugarske, gde je sada, izgleda, zatišje pred buru, smatraju stručnjaci.

Seizmološki zavod je objavio mapu koja definiše maksimalnu jačinu zemljotresa u celoj Srbiji, po čemu bi se reklo da našoj zemlji ne preti ni približno jak potres kakvi se, nažalost, mogu očekivati u okruženju. Opasnost od zemljotresa u Srbiji izražena je najviše u Šumadiji, Rudničkom i Kolubarskom okrugu, o čemu svedoče i istorijski događaji. Ta ista istorija svedoči i da na našem prostoru ne prete zemljotresi jači od šest stepeni Merkalija. To je 100 puta manje pomeranje od onog koje je zadesilo Tursku, kaže seizmolog Slavica Radovanović.

– Takav zemljotres bi bio jači od onog u Kraljevu, ali ne može da izazove ono što je u Turskoj. Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje čak dosežu do sedam jedinica Rihterove skale. Ti potresi bi napravili priličnu štetu na jugu Srbije. Ugrožena područja bila bi Bosilegrad i Vranje pre svega. I Niš bi bio ugrožen – kaže Radovanović, prenosi Republika.

Dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta takođe napominje da neće biti snažnijih zemljotresa nego što ih je bilo pre, ali da je područje oko četiri grada u većoj opasnosti od ostatka zemlje.

– Kod nas su delovi duž Zapadne Morave, Kraljeva, Valjeva, Trstenika i Paraćina jedni od onih koji su u najvećem riziku od zemljotresa – ističe Mladenović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare