URUŠILA SE NOVA ZGRADA SA 22 APARTMANA U TURSKOJ: Namerno napravili grešku u stanu u prizemlju, pala kao KULA OD KARATA 

U Turskoj je uhapšeno više osoba zbog sumnje da su nesavesnim radom doveli do urušavanja brojnih objekata prilikom razornih zemljotresa u Turskoj.

Među uhapšenima je i Nazmi Tosun, nadzorni organ prilikom izgradnje apartmanskog kompleksa Emre u Gazijantepu, koji je uništen u razornom potresu.

Istragom je ustanovljeno da su pojedini stubovi u prizemlju apartmanskog kompleksa bili isečeni, što je pomoglo lakšem urušavanju objekta.

U zgradi su postojala 22 stana, a nadležni veruju da do rušenja ne bi došlo da su stubovi bili postavljeni po građevinskim propisima.

„Tužilaštvo u Gazijantepu otpočelo je istrage u vezi sa zgradama koje su uništene u razornim potresima koji su pogodili Tursku. Stručne komisije su na terenu i vrše ispitivanja. Sarađujemo sa relevantnim institucijama da bi identifikovali odgovorne prilikom izgradnje, koji su nesavesnim radom doprineli urušavanju objekata“, saopštili su nadležni.

U Adijamanu je priveden Javuz Karakus, koji je bio umešan u izgradnju brojnih stambenih zgrada u tom gradu. On je uhvaćen na aerodromu u Istanbulu u trenutku kada je sa surpugom pokušavao da pobegne u Gruziju.

Kod njega je pronađena velika količina novca. Mediji prenose da je među njegovim stvarima pronađeno oko 16.000 dolara i više od 20.000 lira.

Prilikom davanja izjave novinarima, na pitanje da li mu je savest čista, Karakus je rekao: „Izgradio sam 44 zgrade, samo četiri su se srušile. Radio sam sve po propisima.“

Turski mediji javljaju da je policija uhapsila još nekoliko preduzimača, građevinaca koji su vršili tehnički prijem urušenih zgrada i još nekoliko investitora.

Većina njih uhvaćena je u pokušaju da pobegne iz zemlje. Jedan od njih uhvaćen je u trenutku kad je pokušao iz Istanbula da odleti u Crnu Goru.

Bugra Dalkiran, šef Komore građevinskih inženjera Kahramanmaras, koji je vlasnik jedne od zgrada koje su preživele potres, navodi da opstanak zgrada nema nikakve veze sa čudima.

„Nije čudo da zgrada ostane netaknuta ako je izgrađena prema specifikacijama. Većina uništenih zgrada oko nas izgrađena je 90-ih godina, a kvalitet betona je nizak”.

Stručnjaci se pitaju koliko su osumnjičeni za nesavesnu gradnju mogli da zarade krađom materijala iz zgrade.

„Troškovi grube izgradnje zgrade iznose 35-40 odsto ukupne cene. Čak i ako ukradete od toga, možete ostvariti profit od najviše 3-5 odsto. Mislim, ovo su veoma, veoma male zarade…”, upozoravaju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare