OBOREN NEIDENTIFIKOVANI OBJEKAT IZNAD KANADE: Bila je rizik za civilni vazdušni saobraćaj 

Kanadska ministarka o oborenom letećem objektu: Bio rizik za civilni vazdušni saobraćaj.

Američki borbeni avion F-22 oborio je neidentifikovani objekat iznad Kanade, a kanadska ministarka odbrane Anita Anand odbila je da spekuliše o poreklu predmeta, za koji je rekla da je bio cilindričnog oblika i bio rizik za civilni vazdušni saobraćaj.

Anand ga nije konkretno nazvala balonom, iako je sličnog izgleda, ali je saopštila da je manji od kineskog balona oborenog kod obale Južne Karoline u SAD pre nedelju dana, prenosi Rojters.

– Na visini od 12.200 metara, objekat je predstavljao rizik za civilni vazdušni saobraćaj i oboren je u subotu u 03.41 časova. Nema razloga da se veruje da je uticaj objekta na kanadskoj teritoriji od bilo kakvog javnog značaja – rekao je Anand na konferenciji za novnare, piše Tanjug.

Zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade (NORAD) oborila je u subotu neidentifikovani objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, saopštio je sinoć premijer Kanade Džastin Trudo, uz napomenu da će kanadske snage rekonstruisati i analizirati olupinu.

Pentagon je precizirao da je NORAD otkrio objekat iznad Aljaske kasno u petak. Američki borbeni avion iz zajedničke baze Elmendorf-Ričardson, Aljaska, prema saopštenju, pratio je objekat dok je prelazio u kanadski vazdušni prostor, gde su se pridružili kanadski avioni CF-18 i CP-140.

Američki F-22 oborio je objekat na kanadskoj teritoriji, koristeći projektil AIM 9X nakon bliske koordinacije između američkih i kanadskih vlasti– izjavio je portparol Pentagona.

Američki predsednik Džozef Bajden ovlastio je američku vojsku da sarađuje sa Kanadom na oborenju letelice nakon razgovora između Bajdena i Trudoa, saopštio je Pentagon.

Bela kuća je saopštila da su se Bajden i Trudo saglasni da nastave blisku koordinaciju kako bi „odbranili naš vazdušni prostor“.

Američke vlasti juče su privremno zatvorile vazdušni prostor iznad Montane za civilni namenu ili poreklo“, saopštila je severna komanda u subotu. saobraćaj, a NORAD je poslao sinoć borbene avione u izviđanje, ali oni „nisu identifikovali nijedan leteći objekat koji bi se podudarao sa pokazateljima radara.

Dan ranije, Bajden je naredio još jedno obaranje neidentifikovanog letećeg objekta na Aljasci. Pentagon je u petak saopštio samo nekoliko detalja, poput toga da je objekat veličine malog automobila, da je leteo na 12.200 metara, da nije mogao da manevriše i da izgleda kao da je bez posade, piše Republika.

U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući njegove mogućnosti,

Sedam dana ranije, 4. februara, američki borbeni avion F-22 oborio je, kako je američka vlada nazvala, kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nakon njegovog jednonedeljnog putovanja preko SAD i delova Kanade.

Peking tvrdi da je to bila civilna meteorološki letelica koju je vetar skrenuo sa kursa.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare